Избрани Новини

Почетоха паметта на загиналите при инцидент със самолет в Рупите /снимки/

През 1955 г. губят живота си 58 души

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков присъства на възпоменателната церемония в памет на загиналите при инцидент с пътнически самолет на израелските авиолинии, който през 1955 г. е свален в подножието на възвишението Кожух, местността Рупите. Тогава губят живота си 58 души, от които 51 пътници и 7 души екипаж. На лобното им място вече има паметна плоча. Възпоменателната церемония днес беше организирана от клуб „Ане Франк“ при ПГ „Пейо Яворов“ с ръководител Славянка Николова и Община Петрич.

Събитието уважиха н.пр. Ирит Лилиан – посланик на Израел в България,  заместник-министърът на външните работи Георги Георгиев, представители на авиокомпания „ЕЛ АЛ“, представители на организации за приятелство от България и Израел, общественици и ученици. В изказванията си посланик Лилиан и кметът на Петрич Димитър Бръчков казаха, че всичко е простено и нищо не е забравено, трябва да се помни, за да не случват такива трагедии в бъдеще.

58  букета карамфили положиха на паметната плоча учениците от клуб „Ане Франк“ – по един за всеки загинал. Венци и цветя положиха също всички присъстващи на церемонията. Отслужена беше и молитва за жертвите на авиокатастрофата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)