Избрани Новини

Дует "Пирин“ има обща колекционерска страст

На ново хоби се отдадоха Румен и Радостина

На ново хоби се отдадоха Румен и Радостина от Дует „Пирин“. От есента на миналата година те колекционират картини на фолклорна и битова тематика, както и пейзажи на България.
„Всичко започна при едно наше пътуване до Широка лъка в Родопите. Съвсем случайно в едно малко магазинче видяхме репродукция на картината „Фолклорен празник“ от художника Янко Янев. Изключително силно ни впечатли и без да се замисляме, я купихме. Тогава решихме да колекционираме подобни творби“, разказват изпълнителите от ефира на Фен Фолк ТВ. „Работата ни е свързана с много пътувания из цяла България. Всяко кътче на родината ни носи своята красота, автентичност и обаяние, че на човек му се иска да запази частица от всичко в сърцето си“, допълват те.
Следващите картини в колекцията на младите фолклорни изпълнители отново са на един от най-разпознаваемите съвременни български художници - Янко Янев. На едната са изобразени къщи в с.Долен, а другата е озаглавена „В Балкана“ и Румен и Радостина се сдобиват с тях при участие в Габрово.
„В нашия дом има навсякъде картини, които са дело на бащата на Румен – Венцеслав  Иванов. Те са с планински пейзажи от Рила и Пирин, а преди време той сътвори едно кътче в нашата къща, което изобразява с.Бели Искър преди повече от 100 години. Може би това ни подтикна и мотивира да колекционираме такъв тип творби“, разкрива нежната половинка от дуета Радостина. „За картините с фолклорна тематика сме отделили специално място на една от стените в нашето звукозаписно студио. Това ме вдъхновява да творя“, разкрива Румен, който освен певец е и композитор.
Последната картина в колекцията на фолклорния дует е на художника Иван Иванов от Арбанаси, купили я лично от автора и е с автограф. Тя изобразява къщата на княз Фердинанд в Арбанаси.
„В България има много художници, които пресъздават българското село и фолклорни теми. Някои от нашите фаворити са Божидар Чантарски, Васил Горанов и др. Хубаво е, че освен нас,  фолклорните изпълнители, има и творци от други сфери на изкуството, които работят за съхраняването на българщината“,  обобщават Румен и Радостина, които тази година представиха и първия си самостоятелен албум „Ай, да ми запееш, Македонийо“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)