Избрани Новини

Дует "Пирин“ участва и в това издание на "Пирин Фолк"

Ще се представят в Конкурса за авторска македонска песен с “Тебе те видох, девойче“

Представяме ви Дует „Пирин“ - участник в "Пирин Фолк" Сандански – Конкурс за авторска македонска песен:
Дует „Пирин“ са Радостина Димова и Румен Иванов.
Румен Иванов е роден през 1987г. Израства в самоковското село Бели Искър. В семейството му винаги на почит е била македонската песен. Още от ранна детска възраст проявява страстта си към музиката и акордеона. Първите си мелодии засвирва и запява по слух заедно с баща си. На 10-годишна възраст започва да учи акордеон и солфеж в музикалната школа в Самоков. Там са и първите му изяви. На 14-годишна възраст е приет в НХГ “Св.Св. Кирил и Методий“ - Благоевград със специалност акордеон. Там завършва средното си образование. Още като ученик работи с различни състави и оркестри като акордеонист и певец. Издирва и обработва песни от македонския край, така прави и първите си крачки като композитор и аранжор. Изявявал се е на много конкурси -“Орфеево изворче“ -Стара Загора, “Танцуващи клавиши“ - Нови пазар и др., където изпълнява и свои авторски произведения и печели редица награди. През 2008 г. среща своята дуетна половинка Радостина Димова и заедно започват реализация на музикалните му виждания. Участват и са лауреати на много международни фолклорни фестивали и конкурси в страната и зад граница. В репертоара си Румен Иванов има произведения от всички фолклорни области, но най-голямата му страст е да аранжира и създава музика на македонска основа.
Радостина Димова е родена през 1990 г. в Самоков. Започва да проявява интерес към музиката още в най-ранна детска възраст. Взима първите си уроци на 10-годишна възраст. През 2008 г. се запознава със своята дуетна половинка Румен Иванов, покрай когото започва да се заражда любовта й към македонската песен. Участва както на местни събори и тържества, така и на много международни фестивали в Банско, Рожен, Дорково, Пещера, Микрево, Хърватия и др., от които има много дипломи, плакети и грамоти.
През 2016 г. участват на международния фестивал „Пирин Фолк“ Сандански, където представят авторската си песен „Жалба за майка“ в Конкурса за авторска македонска песен и песента „С каменички фърлат, мамо“ в Конкурса за изпълнителско изкуство.
Освен двойка на сцената, Радостина и Румен са двойка и в живота, като споделят и общото си хоби: разходки сред природата, като страст им е планината.
На „Пирин Фолк“ Сандански 2017 г. дуетът ще се представи с изпълнение на живо на песента „Ой, Янино“ в Конкурса за изпълнителско изкуство и в Конкурса за авторска македонска песен с “Тебе те видох, девойче“ /музика и текст: Румен Иванов, аранжимент: Сашко Митковски/.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)