Избрани Новини

Днес е вторият тур на местните избори

Балотаж ще има в 105 общини, 441 кметства и 31 района

Днес е вторият тур на местните избори в населените места, в които на 27 октомври няма избран победител.

Балотаж ще има в 105 общини, 441 кметства и 31 района. В 18 областни центрове се провежда втори тур на местния вот, като сред тях са София, Благоевград, Варна, Пловдив, Плевен, Русе и Ямбол. Правилата за провеждане на избори са същите. В три села в страната балотажът ще бъде между трима кандидати, тъй кaтo втoрият и трeтият ca пoлучили рaвeн брoй дeйcтвитeлни глacoвe нa първи тур. Тoвa ca кмeтcтвaтa Климeнтoвo, Рaдинoвo и Aлeкcaндрoвo. Aкo двaмa кaндидaти пoлучaт рaвeн брoй дeйcтвитeлни глacoвe и нa бaлoтaжa, тoгaвa ce нacрoчвaт нoви избoри.  

Гласуването започва точно в 7 ч. сутринта и ще продължи до 20 ч. вечерта. Ако пред някои секции обаче има опашки, изборният ден може да бъде удължен с още час.
Важен за тези избори е принципът на уседналост. Право на глас имат хора с постоянен и настоящ адрес през последните 6 месеца.
В тъмната стая можем да отбележим своя избор само с химикалка със син цвят. На втория тур квадратчето "не подкрепям никого" отново фигурира в бюлетината, но не влияе върху избора на кандидатите.
Сигнали и жалби за нарушения се приемат в ОИК и ЦИК. Сигналите, свързани с търговия на гласове и за нарушения срещу избирателните права на гражданите, се подават към МВР и прокуратурата.Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден