Избрани Новини

Петър Паунов: Гарантирана европейска подкрепа за всеки земеделски производител в Kюстендил

По-високи цени на продукцията - това е един от акцентите в програмата на кандидат-кмета от ПП ГЕРБ

Гарантирана европейска подкрепа за всеки земеделски производител и преработвател от община Кюстендил – това е един от акцентите в програмата ни, земеделието винаги за нас е било приоритет и се гордеем с това, което Кюстендил постига в този сектор. Това заяви по време на пресконференция Петър Паунов, кандидат за кмет и водач на листата на Местна коалиция „ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ЗНС, Обединени земеделци“.
Петър Паунов обясни: „Голямата крачка, която ще направи Кюстендил през следващата година – в началото на новия програмен период, е това, че населените места от общината ще бъдат включени в Програмата за развитие на селските региони и мерките по тази програма ще станат достъпни и за нашия район – както за подобряване на инфраструктурата, така и във връзка с осигуряването на субсидия за всеки земеделски производител, и като възможност всеки да получи необходимата техника за отглеждане на своята качествена продукция, и –  разбира се, по отношение на инвестициите в нови преработвателни мощности.“ Той посочи, че ключовата задача за следващото лято е повече от 10 000 тона нова земеделска продукция в региона да може да бъде преработена и изкупена на по-висока цена.
Как може да бъде постигнато това обясни Димитрина Христова – директор на Областна дирекция “Земеделие” и кандидат за общински съветник от листата на Местна коалиция „ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ЗНС, Обединени земеделци“. Христова заяви: „Мярка 4 от Програмата за развитие на селските региони, по която кюстендилци вече могат да кандидатстват, предвижда инвестиции в материални активи в селското стопанство и включва: инвестиции в земеделски стопанства, чрез обновяване и развитие на материалните мощности в стопанствата, с цел повишаване на конкурeнтноспособността на производителите на земеделска продукция и модернизация на производството.“ Кандидатът за съветник обясни също, че втората подмярка включва инвестиции в преработката и маркетинга на селскостопанска продукция, с цел повишаване на конкурентоспособността на преработващите предприятия и създаването на къси вериги за доставка. По тази мярка може да се изграждат нови сгради, да се санират съществуващи, да се закупят техника и съоръжения.
Кандидат-кметът Петър Паунов представи „като съвременното лице на земеделското предприемачество“ настоящия зам.-председател на Общинския съвет в Кюстендил, земеделски производител и кандидат за съветник – Ангел Ангелов. Той заяви: „Като наш основен акцент присъства и задачата по обучението на нови кадри в областта на земеделието – както знаете в Кюстендил има създадена много добра основа за такова обучение. Имаме, като земеделски производители, и безрезервната подкрепа на общинската администрация.“
„Включването на населените места от община Кюстендил в Програмата за развитие на селските райони, което е резултат от сериозните усилия на кметския екип и общинската администрация, е още една много голяма подкрепа за земеделските производители. Благодаря на колегите за това“, коментира Адела Димитрова – председател на ПП „Обединени земеделци“ в Кюстендил, земеделски производител и кандидат за общински съветник.
„Беше огромен проблем това, че всички земеделски производители от нашия район нямаха възможност да се възползват от възможностите на Програмата за развитие на селските райони“, коментира и Валери Йовев – земеделски предприемач и кандидат за общински съветник.
В заключение кандидатът за кмет Петър Паунов заяви: "Нашите цели са: европейски пари за всеки земеделски производител от община Кюстендил, нови преработвателни мощности в областта на земеделието и разширяване на съществуващите. Благодарим на всички инвеститори, които работят и за усилията, които положиха. До 3,5 милиона лева ще може да кандидатства всеки един от екипите през следващия програмен период.“



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов