Избрани Новини

Модерни тежкотоварни превозни средства на метан показаха в Благоевград

Рентабилност на транспорта и нисък разход на гориво чрез CNG

Благоевград е първият от общо 7 града в България, който видя модерните тежкотоварни транспортни средства на метан. Високотехнологичните возила на Scania бяха показани пред местни компании, доставчици на горива, фирми-потребители на транспортни услуги и общините в региона, като част от цялостна система за „чисти“ доставки. Събитието с представяне, презентация и дискусия и тест драйв постави началото на мащабно роуд шоуто на шведския производител под мотото „Устойчивост! Сега и Отвъд хоризонта!“
“Нашият подход към устойчивия транспорт излиза отвъд границите на тежкотоварното производство и взима предвид цялата транспортна система, включвайки заинтересовани страни извън традиционната ни клиентска база. Скания разполага с най-широката гама от превозни средства с алтернативно гориво на пазара, но за да стимулираме промяната, се нуждаем от партньори, които предоставят на транспортната екосистема инфраструктура както за възобновяеми горива, така и за електрификация”, каза изпълнителният директор на Скания България Петър Дончев.
По думите му днешната икономика на транспорта трябва да е устойчива за околната среда и съответно икономически ефективна за бизнеса. Затова Скания влиза в стратегически партньорства с производители на горива, доставчици на инфраструктура и заинтересовани страни като власти, правителства и градове. “Заедно с клиентите и клиентите на нашите клиенти можем да подтикнем транспортния бизнес да предприеме стъпки за декарбонизиране на автопарка си и за увеличаване на използването на алтернативи на дизела. В същото време достъпът до възобновяеми горива и електричество за превозните средства трябва да бъде толкова лесен, колкото е конвенционалният дизел днес”, подчерта Петър Дончев.
Без значение къде нашите клиенти оперират, независимо от типа шофиране и местните условия, има готово алтернативно решение, допълни търговецът за региона на Благоевград Самуил Самуилов. “Знаем, че устойчивостта трябва да върви ръка за ръка с рентабилността и добрата новина е, че допълнителните разходи от предприетите технологични мерки могат да бъдат компенсирани от други, които намаляват отпадъците и повишават ефективността”, посочи Самуилов. Собствениците на превозни средства могат да избират между малко по-скъпия биогаз, който може да намали въглеродните емисии до 90%, или природен газ, с икономия на CO2 до 15 на сто. И двете алтернативи намаляват наполовина емисиите на азотен оксид и 40 процента по-ниски емисии на прахови частици, което е важно за чистототата на въздуха, който дишаме, казаха презентаторите.
Очаквано, огромен интерес сред посетителите предизвикаха машините за тест драйв на CNG – Scania R410 A4x2NA - Cab type CR20N, Scania R410 A4x2NA - Cab type CR20H и Scania P280 B4x2NA - Cab type CP14L.
След Благоевград, роуд шоуто „Устойчивост! Сега и Отвъд хоризонта!“ продължава към София (17.10), Велико Търново (23.10), Русе (24.10), Варна (30.10), Бургас (31.10) и Пловдив (5.11).



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)