Откъде идва замърсяването на река Струма?

Със заповед на община Перник е затворено предприятие, което замърсява

Мъртва риба изплува от река Струма в района на Кресненското дефиле, съобщи БНТ. През последните няколко дни доброволци са подавали сигнали до екоинспекциите, че водата в отделни части на реката е оцветена, според тях става дума за замърсяване. От Басейнова дирекция "Западнобеломорски регион" са извършили проверка за мъртвата риба.
Инж.Радослав Георгиев, директор на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ съобщи, че това не е риба, която живее в река Струма, а е риба, която е изхвърлена от пътя върху скалистия бряг на реката. Той обясни, че за последните месеци имат три подобни сигнала.
В района на Перник е установена мъртва риба в язовир Пчелина. Установено е, че количеството на разтворения кислород е три пъти по-малко от необходимото минимално съдържание, за да може рибата да съществува.
Мерките вече са в ход. Със заповед на община Перник е затворено предприятие, за което се знае, че замърсява. Установени са четири колектора, които отвеждат отпадъчни води от битов характер в реката. Общината е санкционирана.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"