Отидоха си мечките Мариана и Мишо

Мисия Разлог

01-10-2019, 11:41

Снимка:

Парк за танцуващи мечки

Автор:

blagoevgrad.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мечката Габриела от Мечия парк край Белица почина

Специален сладолед разхлажда мечките на Белица

Паркът за танцуващи мечки се сбогува с още двама обитатели

"Трябваше да се сбогуваме с две от нашите мечки миналата седмица: женската мечка Мариана (32-годишна) и мъжкия мечок Мишо (31-годишен), съобщиха от Парка за танцуващи мечки край Белица.
Те бяха прегледани от Марк Гюлкел, който установи тежки здравословни състояния и при двете мечки, компрометиращи тяхното благосъстояние без никаква надежда за подобрение.
Женската мечка Мариана бе родена през 1987 и беше сред първите три спасени мечки в парка край Белица в далечната 2000 година. През последните 12 години Мариана живя заедно с най-голямата и най-силна българска танцуваща мечка - Гошо. Тя бе единствената мечка до 300 кг, която той толерираше, без да проявява някакъв знак на агресивно поведение.

Любимото място за почивка през лятото бе в бетонова тръба близо до реката, където тя намираше прохладно и сенчесто място.
Нейното любимо място за зимен сън бе отново близо до реката. По време на годишния медицински преглед ветеринарят Марк Гюлкел откри няколко тумора в органите ѝ, включително и в нейните млечни жлези и бели дробове. За съжаление, единствения начин да предотвратим нейните страдания, бе да я приспим завинаги.

Мъжкият мечок Мишо бе роден през 1988 година. Той бе сред последните три танцуващи мечки от България, спасени през 2007 година. Имаше огромен апетит и можеше да изяде по 40 кг  моркови, въпреки че нямаше зъби – неговите бивши собственици са избили всичките му зъби, за да не нарани тях или публиката, докато е изпълнявал представления като танцуваща мечка. Преди две години той бе диагностициран с напреднала артроза. Той бе лекуван с обезболяващи и противовъзпалителни лекарства, но през този период неговото състояние се влошаваше, той изпитваше трудности да се изправя на лапите си. Последният медицински преглед показа прогресивна артроза в неговите задни крайници, затова за съжаление се наложи той да си отиде завинаги от нас.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"