Избрани Новини

Мечката Габриела от Мечия парк край Белица почина

Починала вследствие на сериозни сърдечни проблеми.

Габриела, една от 24-те мечки в Парка за танцуващи мечки край Белица, почина тази седмица.

Габриела беше на 23 години. Преди да бъде спасена в парка, животът ѝ е бил изключително тежък: първоначално е участвала в представления в цирка, но тъй като била много своеволна и трудна за обучение, през 2000 г. е предадена в пловдивския зоопарк.
Малко след пристигането си там тя била сериозно наранена от другия мечок в зоопарка, Наско, и загубила едната си предна лапа. След инцидента двете мечки били разделени в отделни заграждения. Условията в зоологическата градина били много неподходящи - Габриела  трябвало да живее в заграждение с площ от по-малко от 20 кв.м.

През 2014 г. управата на пловдивския зоопарк помоли "Четири лапи" да помогне на Наско и Габриела и да ги приюти, докато трае ремонтът на съоръжението. Двете мечки бяха преместени в Парка за танцуващи мечки край Белица, който се управлява от "Четири лапи" и Фондация „Бриджит Бардо“. Габриела се адаптира много бързо към новите условия и още през първата зима след пристигането си изкара своя първи истински зимен сън. Тя беше много енергична и своенравна дама и се чувстваше наистина чудесно в парка.

Вечерта на 6 август гледачите в парка забелязали, че Габриела изпитва трудности при дишането. Макар незабавно да е осигурена медицинска помощ, състоянието ѝ не се подобри и на следващата сутрин почина. Аутопсията показа, че Габриела е починала вследствие на сериозни сърдечни проблеми.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)