Избрани Новини

Учени обсъдиха пропагандата и властта в народната република

Научната кръгла маса бе повод за вглеждане по нов начин към епохата на социализма

На 9 и 10 септември в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград се проведе научна кръгла маса на тема: „Пропаганда и власт в народната република“. С това научно събитие беше отбелязана 75 годишнина от Деветосептемврийския преврат в България – повод за вглеждане по нов начин към епохата на социализма.
Участие взеха млади учени от академичните и музейните научни среди, които представиха своите изследвания в областта на историята, изкуството и етнологията, посветени на епохата. Сред основните теми бяха националният въпрос в Съветския съюз през 20-те и 30-те години, деветосептемврийските събития в Хасково, социалистическият ритуал именуване в Тутракан, човекът с власт и човекът без власт в карикатурите на вестник „Знаме на комунизма“ в Търговище, идеологията и пропагандата в илюстрациите за деца и възрастни, Съюзът на художниците в България и комунистическата пропаганда, екополитиката на Народна република България, атеистичната пропаганда на БКП, взаимодействието и конфликтът между духовната и политическата власт след 1944 г. и др.
Дискусията обоснова целенасочената политика на тоталитарната власт към пълно обсебване  както на обществения, така и на личния живот с нарушаване на основни човешки права и принципи. Кръглата маса показа също значителния научен потенциал на музейните уредници, които заедно с младата академична общност показват способност да представят и анализират историческите извори от най-ново време със съвременни научни средства.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов