Избрани Новини

Изложбата "Претвореното сътворено" грейна в Разлог /снимки/

Ще гостува в Историческия музей до 20 ноември

Днес официално бе открита изложбата "Претвореното сътворено" на НИМ в музея на Разлог. На събитието присъстваха д-р Емил Тончев - народен представител, д-р Мария Копанарова - председател на Общински съвет -  Разлог, инж.Венцислав Гърменов - зам.кмет по социалните дейности, общественици, жители и гости на града. Всички присъстващи се насладиха на прекрасното изпълнение на талантливата Памела Папева от с.Добърско.
Директорът на Исторически музей - Разлог Христина Манова приветства гостите и изказа благодарност на специалистите от НИМ за ползотворната работа и доброто партньорство. Ели Гуцева - уредник в Националния исторически музей запозна гостите с концепцията на изложбата и разказа повече за нейното създаване.
В експозицията са представени женски костюми, пресъздадени върху кукли от фонда на НИМ. Исторически музей - Разлог участва с автентични елементи от традиционно женско облекло и тъкани от края на XIX - началото на XX в.
Умалените макети на традиционни български носии са изработени в края на XX в. от Антония Велева, дългогодишен реставратор в Националния исторически музей. Изработката на макетите- кукли е предшествано от теренни наблюдения, осъществени от авторката по време на национални и регионални събори, проучвания в етнографската литература, наблюдения на музейни експонати и творби на Феликс Каниц и Иван Мърквичка. Представени са носии от различни етнографски области – Софийския край, Пиринския край, Балкана, Родопите, Добруджа, характерни за XIX – средата на XX век. Научен консултант при изработването на макетите е професор Мария Велева.
Изложбата ще гостува в Историческия музей в Разлог до 20 ноември.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов