Избрани Новини

Потвърден е първи случай на африканска чума в Благоевградско

Домашно прасе било изхвърлено в река Струма в района на Кресна

Първо огнище на африканска чума беше регистрирано и в област Благоевград, предаде БНР. Домашните прасета в Кресна ще бъдат умъртвени принудително идната седмица, ако стопаните не го направят доброволно до неделя. В още 12 населени места ще има засилени мерки с цел ограничаване на заболяването. След извънредното заседание на Областната епизоотична комисия кметът на община Кресна Николай Георгиев заяви в отворена позиция до медиите, че ако не се даде отсрочка за стопаните и не се изпълнят още няколко искания, а се стигне до прилагане на сила, хората ще се отговорят протест.

В град Кресна е откриха първото огнище на африканска чума в област Благоевград. Двукратната проба, която се е оказала положителна, е взета от домашно прасе, изхвърлено преди два дни в река Струма. 

По непотвърдена официално информация животното е от задния двор на жена от Кресна, която работи в заведение край главен път Е-79, и най-вероятния начин на заразяване е с отпадъци от храна.

След констатираното огнище Областната дирекция на БАБХ е предприела спешни мерки за ограничаване на разпространението на болестта. В град Кресна ще бъдат умъртвени всички 135 прасета, отглеждани в заден двор. Принудителната акция започва идния понеделник. Дотогава стопаните могат да направят това доброволно, което им гарантира и парично обезщетение.

В 10-километровата зона, която засята 16 населени места, стопаните се приканват да умъртвят прасетата си. Около 5000 домашни свине има на територията на областта, като 2700 са в малки ферми с биосигурност, каза д-р Михаил Бащавелов, цитиран от БНР.

Кметът на община Кресна заяви в отворена позиция до медиите, че ако не се даде отсрочка за стопаните и се стигне до силово умъртвяване на животните, хората ще се вдигнат на протест.

За това, че жителите на Кресна не приемат с доверие обявените мерки, намекна заместник-кметът на общината Валентин Стоичков по време на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия. Настояването на местната власт в Кресна е да се вземат проби от животните, които са в дворовете, за да се потвърди или отхвърли наличието на болестта. След като такова обещание беше дадено от ОДБХ, заместник-кметът на Кресна прогнозира:

"Проблем няма да има сериозен в Кресна, тъй като д-р Бащавелов заяви, че на хората, които са склонни доброволно да си заколят прасето, ще има сума от 300 лв".

Часове след областното заседание кметът на Кресна Николай Георгиев разпространи отворена позиция, в която се настоява тридневния срок преди принудителната акция да се удължи, хората да бъдат обезщетени непосредствено след доброволното умъртвяване на животните, да се гарантира, че идната година ще могат да продължат да изхранват семействата си по този начин и да бъдат информирани за всички превантивни мерки. Ако не бъдат изпълнени тези искания, жителите на Кресна ще отговорят с протести.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)