Избрани Новини

Трета вечер под звездите в Банско гледат планинарско кино

Прожектират " Лед и палми" /Германия/ и "Неизвестната Патагония" /Испания/

Трета вечер под звездното небе на Банско и Пирин планина продължава филмовият фестивал Филмомания със селекция от най-приключенските и екстремни филми през последните години. Прожекциите са в 21:00 ч. на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско.
Фестивалът представя най-доброто от световното екстремно и планинарско кино в 12 филма от 11 страни (Австрия, Австралия, Канада, Германия, Бразилия, Италия, Франция, Испания, Белгия, Таджикистан, България). Програмата представя истински истории за смелост, приятелство и солидарност, снимани на едни от най-трудно достъпните места на нашата планета. Ще пътуваме от Гренландия до Намибия, от Хималаите до Пирин планина, от отдалечените острови на Бразилия до Патагония. Филмите са между документалното и игралното кино, носители на множество международни награди.
При дъждовно време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“.
Вход свободен.

ПРОГРАМА
26 юли, петък
21:00 ч. – 21:32 ч. – „Лед и палми“, Германия, 2018, Филип Бекър, 32`
Велосипеди през Алпите и каране на ски в някои емблематични планини по пътя! Йохен Майсъл и Макс Кронек не са обикновени фрийрайдъри. Най-голямото им и най-необикновено ски пътуване започва сега. Само за пет седмици двамата приятели пътуват от родината си Германия през Западните Алпи до Средиземно море с велосипеди и прекосяват най-красивите планини по пътя. Те не само търсят девствени недокоснати склонове, които ги предизвикват като скиори, но и трябва да покриват цялото разстояние без силата на мотор – ските им или са закрепени на велосипедите или върху раницата. Двамата са пътуват по света на много планински приключения, но през последните няколко години идеята за „Лед и палми“ е нараснала в съзнанието им: едно ски приключение, което започва днес: 5 седмици, 1800 км и около 35 000 вертикални метра – един сън, веднъж през Алпите.
21:32 ч. – 22:55 ч. - „Магнетичните планини, Франция, 2017, Стив Уейкфорд, Мена Притхард, 85`
„Магнетичните планини” следва историята на обикновен човек, който се опитва да открие равновесие в живота си след падане от алпийски северен склон. Включвайки някои от най-големите имена в планинските спортове, ще бъде разкрита психологията зад това да поемаш рискове в планините, задавайки въпроса – струва ли си наистина?
22:55 ч. – 23:15 ч. - “Неизвестната Патагония”, Испания, 2016, Еняут Исагире, 19’
Филмът е комбинация от проучване, катерене, картографиране на ледници и историческо документиране, чийто обект е ледникът Клуе на най-южния чилийски остров остров Хосте, разположен на юг от пролива Бийгъл и остров Огнена Земя и на запад от остров Наварино, от който го отделя проливът Мъри. Там се намират и едни от последните големи предизвикателства пред алпинизма в сърцето на този толкова слабо познат и проучен район. Среща с режисьора на филма Еняут Исагире
27 юли, събота
21:00 ч. – 22:10 ч – „Балканско колоездачно приключение“, Белгия, 2018, Жан-Юже Коре, 70`
В България Жан Юже незаконно изследва изоставена съветска следа. Неговото преминаване, заснето от непознат, води до неочаквана реакция от медиите и провокира дебат в Европейския парламент. Шест месеца по-късно, той пропътува областта на велосипед и се гмурка в историята на Балканите, която проучва, откакто е 19-годишен. Той открива земя на гостоприемство, пълна с изненади: сприятелява се с косовски гмуркачи, става свидетел на последствията от войната в Босна и Херцеговина и качва изгубено куче на велосипеда си. Едно човешко пътешествие с импровизиран маршрут, близо до планините и природата, което дава смисъл на израза „съвременно приключение”.
Награда на Журито Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018г.
22:10 ч. – 23:30 ч. – „Ама Даблам – Свещената планина“, Германия, Италия, 2018, Райнхолд Меснер, 81`
Непал, 1979г.; група от млади новозеландци, водени от Питър Хилари, решават да изкачат планината Ама Даблам (6828м). Същото възнамерява да направи и Райнхолд Меснер с екипа си. По време на изкачването първата група изпада в беда и в безпрецедентна проява на приятелство, екипът на Меснер решава да спаси алпинистите. Документалният филм ни отвежда на невероятно приключение, смесвайки лични архивни кадри с очарователното откровение на Райнхолд Меснер и колегите му.
Награда за сценарий „Петър Атанасов“ на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)