Избрани Новини

Започна Лятната филмомания под звездите на Банско /снимки/

Филмите са носители на множество международни награди

С прекрасните изпълнения на децата от Читалище "Никола Вапцаров" в Банско бе дадено началото на лятната Филмомания, чяято програма и тази година е изпълнена с истории за смелост, приятелство и солидарност, заснети на едни от най-труднодостъпните места на планетата.
Филмите са между документално и игрално кино и са носители на множество международни награди.
Организатори на събитието са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров“ и Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“.
При откриването Натали Петрова, организатор на фестивала каза, че изданието включва 12 филма от 11 държави и публиката в Банско има наистина огромната привилегия да ги гледа. Събитието тя посвети на Петър Атанасов - създател на фестивала, който от година е „горе над върховете на Пирин, но сърцето му винаги е туптяло за Банско”.

Кметът на Общината Георги Икономов откри вечерите и изрази възхищението си от героите на филмовите ленти, от онези мъже и жени, които са родени под щастлива звезда, които предизвикват себе си и оцеляват екстремно, достигайки до предели и върхове. Той благодари на Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ и лично на Натали Петрова за усилията, които тя полага, за да могат зрителите отново да съпреживеят уникалността на формата "Лятна филмомания под звездите".
В публиката беше големият български алпинист Кирил Досков, който заедно с Николай Петков през 1984  изкачи Еверест, и който градоначалникът топло поздрави.
От 24 до 27 юли всяка вечер от 21 часа на площада в Банско любителите на природата и екстремното могат да видят едни от най-зашеметяващите кадри за силата на човешкия дух.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов