Комити слизат от планината за "Фолклорна магия“ - Банско

"Собраа се арамии, арамии банскалии“ ще гледаме днес

Възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие, ще бъде демонстрирана на второто издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“. Самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“, Банско и сдружение “Перински айдути“ ще пресъздадат историческия момент от 5 октомври 1912 г. в днешния последен трети фестивален ден.
Днес в 12:00 ч. на входа на градския парк в Банско група въоръжени мъже, облечени като комити, ще запеят „Вървеа Гоце и Яне“, тръгвайки към сцената на фестивала в градския парк. По средата на парка групата ще спре, за да изиграе тежко хайдушко хоро, след което с изстрели ще оповестят свободата на Банско.  
На фона на тържествения звън на банските камбани комитите ще се качат на сцената, където ги очаква цялото население - деца, майки, бащи и невести. Докато всички са в еуфория от срещата със своите близки, се рецитират комитски бански песни.
„Каним всички жители на Банско да се присъединят към възстановката. Нека облекат автентичните си и красиви народни носии, които има във всяка банска къща, и да се присъединят към посрещачите на нашите комити“, призовава директорът на фестивал „Фолклорна магия“ Виктор Касъмов.
Демонстрацията е част от богатата тридневна програма на фестивал „Фолклорна магия“.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"