Избрани Новини

Виктор Касъмов: Фолклорната магия има силата да ни обедини

Над 2000 певци и танцьори ще участват на фестивала в Банско

- Г-н Касъмов, на премиерното издание на "Фолклорна магия" миналото лято вие дадохте заявка, че сте амбицирани да превърнете фестивала в едно от най-значимите фолклорни събития у нас и явно намеренията ви са били сериозни, щом подготвяте второ издание. Кажете обаче как и защо избрахте Банско? – Дългогодишна идея на мен и брат ми Ненчо Касъмов е да създадем и реализираме национален фестивал за народно творчество. Дълго търсехме подходяща локация и неслучайно се спряхме на Банско – град с уникална природа, дух и традиции. Нашето предложение се прие радушно от неговия кмет Георги Икономов и така осъществихме нашата идея, при това на едно нетрадиционно място – градския парк.
-Голямата новина около събитието тази година като че ли е подкрепата на ЮНЕСКО, така ли е, и как се случи тя? – За наша радост първото издание на фестивала беше забелязано от представителите на ЮНЕСКО в България и тазгодишният фестивал ще се проведе с партньорството на Регионален център, София – ЮНЕСКО. Лично директорът му д-р Ирена Тодорова ще връчи специален плакет на един от участниците в категория „На мегдана“ за демонстрация на обичаи и традиции. Ще бъде направен и документален филм за фестивала, който ще се разпространи по всички канали на ЮНЕСКО. За нас това е признание, гордост и отговорност, че с този наш фестивал допринасяме за запазването и развитието на нашето фолклорно богатство като част от световното нематериално културно наследство.
- Какво друго можете да посочите като новост? - Тази година фестивалът „Фолклорна магия“ - Банско ще се проведе на 12, 13 и 14 юли в градския парк на няколко сцени. В него отново ще вземат участие хиляди самодейци от всички краища на България. Те ще се изявяват в четири категории: пеене, танци, свирене, демонстрация на обичаи и традиции. Обособили сме три възрастови категории, като едната от тях - до 12 години е нова. Любопитно е да се знае, че фестивалът е с конкурсен характер – в края на всеки ден се раздават награди на победителите в отделните категории и възрастови групи, определени от авторитетно жури. Това лято ще раздадем общо над 100 награди. Отделно ще повдигнем нивото на организацията и качеството на видеоматериалите, както и активността в социалните медии, където сме лидери.
- Миналата година събрахте почти рекордните за първо издание 1700 участници, записването сега вече приключи, може ли да кажете колко ще са участниците това лято? - Над 2000 участника имаме към момента и продължава да има интерес за участие. Търсим вариант като организация да им осигурим възможност за изява и се стремим да създаваме такива условия за участието,  че всеки, качил се на сцената на Фолклорна магия, да се чувства удовлетворен, спокоен и да си спомня с радост за това преживяване.
- Спомням си, че на първото издание поне за медиите най-интересно като че ли беше представянето на традиционната сватба, или казано на бански главеш, тази година, какво ще видим? - Миналата година пресъздадохме традиционен главеш, а тази година е време комитите да дойдат в Банско (смее се). Възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие, ще бъде демонстрирана тази година. Мъжете от местния самодеен състав към НЧ „Никола Вапцаров 1894“, Банско ще пресъздадат историческия момент в последния трети фестивален ден на 14 юли. В тази връзка каним всички банскалии да излязат в този ден, да си облекат автентичните и красиви носии, които ние знаем, че във всяка банска къща има, и така всички да посрещнем комитите, слизащи от планината.
- Вие качвате на сцената наред със самодейците и професионалисти. Случайно ли е, че избрахте този подход? – Смятаме, че досегът на самодейците до професионалисти в тази област е допълнителна емоция, стимул и вдъхновение за тях. И в други наши събития използваме тази концепция – например в скоро провелия се концерт „На мегдана със звездите на Фен Фолк ТВ“ в Петрич местен самодеен състав направи хореография на изпълнения на Бинка Добрева, Румяна Попова, Радостина Паньова и др.
- Известни са вече големите имена, които ще се качат на нашата сцена, вие имате ли любим певец сред тях и изобщо сред изпълнителите на народни песни? - На 12 юли гост-изпълнители ще са Николина Чакърдъкова с Неврокопския танцов ансамбъл, както и Мъжката фолклорна група „Годлевски Великден“. На 13 юли във вечерната програма ще видим Бинка Добрева и Александър Райчев, Румяна Попова, както и МФГ „Бански старчета“. А на 14 юли каним всички да се насладят на изпълненията на Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Малин Домозетски.  На сцената качваме хем модерен фолклор, хем автентични изпълнители, опитваме се да представим едновременно и модерното, и автентичното. Усещам, че хората много харесват съчетанието, както и аз.
-Сред гост-изпълнителите са и нашите Бански старчета? Харесвате ли песните им и съгласен ли сте с това, което казва техният ръководител Атанас Янчовичин, а именно, че банската песен е толкова уникална, че не могат да я пеят дори и в Разлог? - Че  банската песен е уникална, това е безспорен факт. А колкото за пеенето, каня всички от Разлог на Фолклорна магия, за да ги пеем заедно банските песни и тогава можем да разберем как стоят нещата /смее се/. Фолкорната магия има силата да ни обедини.
- На сцената качвате хем модерен фолклор, хем автентични изпълнители. Какво се харесва повече на публиката и дали няма опасност вече да изгуби стойността на това, което се предава от поколение на поколение? – „Да съхраним заедно българщината“ е мотото на фестивала „Фолклорна магия“. Да се случи това според мен на първо място трябва да съхраним самосъзнанието си на българи. Да носим гордо това име, защото ние, като народ, имаме толкова богата история, култура, традиции, обичаи и фолклор, че половината свят може да ни завижда на това. Толкова красота, достойнство и символика носи нашето минало във всичките си аспекти и в частност във фолклорното ни наследство, че ние сме длъжни да го съхраним, да го показваме и да го развием, за да го предадем на идните поколения. Длъжни сме да учим и да показваме на децата си нашето минало, за да могат и те да възпитат своите деца в изконните български ценности и така да вървим през вековете.
- А всъщност как си обяснявате това, че както бяха забравени народните песни и танци, само за няколко години, те така скоростно се върнаха в живота на българите? – Радостно е, че през последните 10 години българинът се обръща все по-осезаемо към корените си. Явно има нужда от едно презареждане, от една мотивация за живота, за съхранение на онова, което е било при дедите ни. Младите хора много се интересуват и практикуват фолклора ни, участват в хилядите фолклорни конкурси и събития, които се провеждат целогодишно у нас. Показателно е, че утвърденият фестивал „Пирин Фолк“ Сандански, който ние организираме вече четвърта поредна година, се нарежда сред топ предаванията по рейтинг за месец август в националния телевизионен ефир, именно във възрастовата категория 18-25 години. Факт е, че не само в България, но и навсякъде по света, където живеят българи, все повече млади хора се докосват до нашето фолклорно богатство.
- В последните години има страшно много фолклорни конкурси, фестивали, какво отличава вашия, макар че всъщност ми идва да кажа нашия – защото сме в Банско все пак? – Ще заснемем телевизионно всички участници и ще ги излъчим в ежедневната рубрика на Фен Фолк ТВ – „Фолклорна магия“, както и в социалните ни медии. Има много фестивали, но никой не инвестира време и средства да ги заснеме от начало до край. Това е едно от нещата, които ни отличава. Както и мястото на провеждане разбира се и духа, който Банско има. /Източник: "Фолклорна магия"/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов