Избрани Новини

Уникално писмено богатство съхранява Рилският манастир

В библиотеката на манастира се съхраняват над 110 музикални ръкописи

Втори ден продължава международната научна конференция-семинар „Рилският манастир – история, памет, духовност“ в Рилския манастир. Форумът е организиран по проект „Музикално-ръкописното наследство на Рилския манастир. Двуезични музикални ръкописи (гръцко-църковнославянски)“ с ръководител чл.кор. Светлана Куюмджиева, спонсориран от МОН, със съдействието на Института за изследване на изкуствата при БАН и управата на Рилския манастир. Той е под патронажа на Негово Светейшество български патриарх Неофит и ще продължи до 1 октомври 2017 г.

Видни учени от България, Гърция, Македония, Сърбия и от Зографския манастир на Атон участват в конференцията. Вчера форумът беше официално открит от Неврокопския митрополит Серафим.

Събралите се учени дискутират теми, свързани с Рилския манастир – най-голямото духовно и просветно средище у нас, едно от най-големите на Балканите с широк отзвук в целия православен християнски свят и с една от най-богатите европейски библиотеки на славянски ръкописи. Уникално е писменото богатство, което се съхранява в библиотеката на манастира, казват специалистите. В нея се намират над 110 музикални ръкописи. През годините Рилският манастир е успял да ги преведе от гръцки на църковно-славянски език и да ги направи на мелодии. Сега целта е да бъде представено цялото това богатство и да бъде дигитализирано.

В рамките на форума ще бъде изнесен концерт от произведения на рилски автори, както и експониране на изложба от рилски книги и артефакти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов