Предствят романа "Луна на прозореца“ от Антоанета Славова

Тя е родена в Благоевград, но живее в ЮАР

“Луна на прозореца“ е новата книга на родената в Благоевград, но живееща в ЮАР, д-р Антоанета Славова. Това е психологически роман за вечното търсене на пътя и за болезнените конфликти, които хората преодоляват ежедневно, за да запълнят празнотата в себе си.
След успешното представяне на романа в София, книжарница Хеликон в Благоевград посреща Антоанета Славова в родния й град за лична среща с нея и премиера на този нетипичен, камерен психологически роман днес в 18 ч.
Антоанета Славова е родена в Благоевград през 1953 година, където завършва началното и средното си образование. В тези години е повлияна силно от ясната представа за добро и лошо на семейството си, топлината и красотата на Рила и Пирин и от книгите – многобройни и безразборно четени. Завършва психиатрия в София.
Славова твърди, че сред всички медицински специалности, именно психиатрията се оказва единствен избор за абстрактната ѝ природа:„ Животът, историята на всеки човек е роман, написан от самия него и сега, 40 години по-късно, продължава да ме удивлява с неповторимостта си. Така, с работата си на психотерапевт, останах завинаги свързана и с литературата.“
Тя не е просто поредният професионалист, напуснал България през 90-те, а един от най-интересните и провокативни български интелектуалци. От 1992 година живее в Южна Африка – първо в Дърбан, а сега – в Йоханесбург. Пътува много по оста Нов – Стар свят, но определя личната си идентичност като българска.
Славова открива необходимостта си да пише след напускането си на България. Загубата на родина, семейство, приятели и най-вече – загубата на собствената ѝ идентичност и търсенето на нова провокират появата на първата ѝ книга през 1997 г. – „Картини от едно бягство, считано за спасително” и през 2004 г. – романа на „Между”.
Книгите ѝ са силно свързани с лични преживявания и използват имиграцията като причина за преоценка на екзистенциални понятия като самотата, свободата, изборът, забравата, смисълът на съществуването ни.
За книгата
„Луна на прозореца“ е психологически роман за вечното търсене на пътя и за болезнените конфликти, които хората преодоляват ежедневно, за да запълнят празнотата в себе си. Това е една история, отговаряща на въпросите какво печелим, когато привидно губим и какво губим, когато привидно печелим.
Ева и Филип са европейски творци, живеещи в Южна Африка. Тяхната връзка е дълбоко емоционална и интелектуална, но е поставена пред изпитание. Дали вината е достатъчно основание да се откажеш от това, което обичаш? Дали любовта към семейството може да бъде сравнена с любовта към работата и творчеството?
Художникът Рене Магрит определя празнотата като „най-голямото чудо на света“. А един писател-психиатър разглежда празнотата като метафора за автентичност – това, което най-много ни липсва – дефинира нашата същност. Празнотата в нас определя неизбежността на изборите ни – предполага се свободни, а не – детерминирани от нея.
Романът на българския Ървин Ялом е под редакцията на Силвия Недкова и Юлия Пискулийска. А дизайнът на корицата е на Стоян Атанасов от Kontur Creative.
„Луна на прозореца“ се издава от AMG Publishing, а в събитието във facebook, може да следите за всякакви новини и любопитни детайли около автора и романа.
Книжарница Хеликон, Благоевград, в 18:00 на 26 юни /сряда/!