Избрани Новини

Митинг в София подкрепя осъдени полицаи по делото "Чората“

Подготвят петиция до президента на България за помилването им

Десетки граждани, представители на синдикатите в МВР и близки на осъдените полицаи по делото „Чората“ се събраха пред църквата "Света Неделя" в столицата на протест под мотото „Полицаите не са убийци“, предаде БНР.

Повечето от протестиращите са облечени с бели фланелки с надпис „Българските полицаи не са убийци“. Те искат възобновяване на делото „Чората“, както и събират подписи, които ще се превърнат по-късно в петиция, която ще бъде внесена до президента на България с молба 5-та осъдени полицаи да бъдат помилвани.

На 20 април Върховният касационен съд окончателно присъди по 7 г. затвор за 5-мата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров - Чората.

Преди 14 години, късно вечерта, Чората беше арестуван по време на акция „Респект“, разпоредена от тогавашния министър Румен Петков. Мъжът умира. По-късно става ясно, че смъртта му е настъпила за 6 минути.

Така полицаите се превръщат в обвиняеми, като последователно са оправдавани и осъждани. А Европейският съд за правата на човека в Страсбург дори прие, че страната ни е нарушила правото на справедлив процес и я осъди да плати 50 000 евро на семейството на починалия.

Осъдените също настояват делото да бъде преразгледано, като миналия месец демонстрация в тяхна подкрепа имаше и в Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов