Останете живи! Книга за катастрофите влиза в училище (Видео)

"Надявам се книгата да бъде един урок", сподели авторът Георги Стоянов

България е на 1-во място по жертви на пътя. Според статистиката, за 60 години загиналите на пътя са 60 000 души, а над 400 000 са ранените.  

Журналистът от Плевен Георги Стоянов, провокиран от черната статистика, написа книгата "Останете живи", която се представя пред децата в училище. "Надявам се книгата да бъде един урок. За сравнение със статистическите данни, ранените българи на фронта през Втората световна война са 23 000 души, а загиналите – 9000. Това е показател, който  е меко казано поразяващ”, посочи той в ефира на Нова тв.

Книгата събира истории на близки на загинали и пострадали във войната на пътя, на хора, изтърпели наказания заради катастрофи, както и на пътни полицаи. "Провокираме това, че ние като журналисти отразяваме катастрофи всеки ден. Лично мен ме ужасява, когато млади хора загиват в катастрофи”, каза той.

"Статистиката е обусловена от културата ни и начина ни на възпитание. Едно от важните неща, които забравяме е, че трябва да имаме повече отговорност към себе си и другите". Това каза инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция", ГД "Национална полиция" в ефира на "Събуди се".

Несъобразяване на поведението на участници в движението по пътищата води до трагични инциденти, в които има или много тежко ранени, или загинали хора, подчерта тя. „За нас е притеснителен фактът, че не малко деца стават участници в един нелеп начин „благодарение” на неотговорното поведение на техните водачи”, подчерта тя.

Ботева посочи още, че през 2018 г. са загинали 35 деца на пътя.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен