Избрани Новини

Българските IT специалисти предпочитат да четат на хартия

Фентъзи, трилъри и българска класика са сред любимите книги на програмистите

63% от българските IT специалисти предпочитат да четат на хартия, а 37% в електронен формат. Това показва анкета, направена сред 200 служители в офиса на международната компания за IT услуги Endava в София в навечерието на 24 май. 51% от участниците в проучването споделят, че най-често четат на английски език, 44% - на български, а 5% - на друг език. Около 40% споделят, че най-често четат техническа литература с цел обучение, а останалите – за удоволствие. Сред най-предпочитаните жанрове са фантастика, езотерика, трилъри и биографични книги.
“IT сферата е изключително динамична и един от ключовите фактори за успеха на всеки професионалист е желанието за трупане на нови знания и самоусъвършенстване. Затова сме щастливи, че хората в нашия екип се обръщат към книгите и то не само като източник на професионална информация, но и като път към личностно развитие и удоволствие. И се стремим да ги подкрепяме в това.”, споделя Мариела Христова, управител на офиса на Endava в София.
Като част от тази визия в офиса на компанията в София е обособена библиотека с техническа литература, която съдържа повече от 100 заглавия.
Проучването показва, че най-предпочитаните заглавия от техническата литература са Clean Code и Code Complete. В списъка убедително присъстват и книгите на българския гуру Светлин Наков.
Когато става въпрос за художествена литература, фаворитите на българските IT специалисти са фентъзи авторите Тери Пратчет, Джордж Р.Р. Мартин, Роджър Зелазни, Франк Хърбърт и Тери Гудкайнд. Наред с класиците Димитър Димов и Димитър Талев сред най-предпочитаните български писатели са посочени съвременни автори като Захари Карабашлиев, Васил Панайотов, Михаил Вешим, Милен Русков, Стоян Николов - Торлака и Емил Андреев.
“Резултатите от анкетата ни поставят под голям въпрос клишето, че IT специалистите се интересуват само от компютърни игри. Радваме се, че хората в Endava имат разнообразни интереси и хобита и се стремим да им осигурим баланс и време, за да ги развиват и да се чувстват щастливи”, допълва Мариела Христова.
По случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май, служителите на Endava в София събраха детски книги и средства, които предоставиха на Дома  за сираци "Св. Николай" при манастира "Св.Троица", с.Нови хан.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)