Избрани Новини

Качественият и редовен контрол на кръвното налягане спасява от сърдечносъдови инциденти

Това сочат резултатите от проучване по време на национална здравна кампания

Резултатите от статистическо проучване, направено по време на национална здравна кампания за безплатно измерване на кръвното налягане, показват повишени резултати на пациенти с неконтролирана артериална хипертония и регистрирано предсърдно мъждене.
За 13 поредна година Световният ден за борба с хипертонията беше отбелязан с мащабна здравна кампания в страната. Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.
Инициативата тази година се организира от Българската лига по хипертония в партньорство с Българският Червен Кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България и премина под надслов "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане" 
За един ден 2492 жители на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново и Кърджали измериха безплатно кръвното си налягане с медицинска техника, която автоматично отчита измерените стойности и регистрира наличие на предсърдно мъждене с технология Afib.   
При 150 души от преминалите медицински прегледи в цялата страна е регистрирано предсърдно мъждене, което е  6,02% от всички изследвали се. Най-висок процент е регистриран в градовете на кампанията София, Стара Загора, Хасково и Пазарджик.
Качественият контрол на артериална хипертония и откриването на предсърдно мъждене в ранен стадий могат значително да намалят опасността от сърдечносъдови инциденти, образуване на тромби и мозъчен инсулт.  
Високото кръвно налягане, известно още като хипертония и предсърдното мъждене са най-важните рискови фактори за инсулт. Те причиняват около 50% от исхемичните мозъчни инсулти.
Уврежданията, които хипертонията причинява, се проявяват с времето и често се диагностицират  тогава, когато в кръвоносните съдове на тялото са настъпили значителни щети. Ако човек има хипертония, няма как да не разпознае очевидни симптоми. Те включват обща умора, силна тилна болка, промени в зрението, болка в гърдите, кървене от носа, неравномерен пулс, шум в ушите. За високо кръвно налягане се определят стойности на систолично кръвно налягане над 140 mmHg и / или диастолично кръвно налягане над 90 mmHg. Систоличното кръвно налягане е максималното налягане в кръвоносните съдове, при съкращаване на сърцето. Диастолното кръвно налягане е минималното налягане в артериите между две последователни съкращения на сърцето.
Проф. Арман Постаджиян, председател на Българска Лига по Хипертония даде повече информация за „артериалната хипертония“ :
„Хипертонията е уникална болест, защото от една страна тя е самостоятелна болест, но от друга страна е рисков фактор за важните заболявания ( миокарден инфаркт и мозъчен инсулт). Заболяването зачестява с напредване на възрастта, но в България се наблюдава все повече млади хора да се разболяват. Свързано е с начина на живот и обездвижването. Всеки човек , особено над 35 годишна възраст трябва да знае своите стойности на артериалното налягане. Това е и смисъла на подобни инициативи, хората да научават своите стойности на кръвно налягане и да бъдат обучени как правилно да измерват кръвното си налягане в домашни условия и как да си вадят правилни заключения кое е извън нормите и кога се налага лекарска намеса. Приблизително 1/3 от населението в България страда от високо кръвно налягане. Ако към тях добавим и статистиката за 65 % сърдечносъдови инциденти, проблема за България се превръща в глобален.“
Координаторите на кампанията споделиха, че интереса към кампанията и инициативата тази година е бил голям. Млади хора, активно спортуващи и много млади родители се възползваха от безплатния скрининг и проявиха интерес към качествения начин, по който да проследяват и лекуват своето кръвно налягане, към правилния избор на апарат за домашен мониторинг, към причините и рисковите фактори за проява на мозъчен инсулт  и към методичните указания за здравна култура и поведение.
 Българската лига по хипертония и партньори  подчертават значението на повишаване качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов