Избрани Новини

Рискът от високо кръвно налягане е по-голям за живеещите близо до магистрали

Изследването обхваща 5400 жени

Ново изследване показва, че рискът от високо кръвно налягане за жените в постменопауза е по-висок за онези от тях, които живеят близо до магистрали, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА. Получените резултати се добавят към безпокойството, че излагането на ефекта от автомобилния трафик е свързано с риск за здравето.

Изследването на учени от университета Браун в САЩ обхванало 5400 жени в постменопауза в района на Сан Диего. Учените установили, че жените, които живеят на 100 метра от магистрала или важен път, са с 22 на сто по-голям риск от високо кръвно налягане в сравнение с онези, които живеят на най-малко 1000 метра от пътя. Колкото до разстояния между 100 и 1000 метра, рискът се увеличава с нарастването на близостта до магистралата.

Казано с други думи, рискът от високо кръвно налягане за 58-годишна жена, която живее близо до пътя, е като този за 60-годишна жена, която живее далеч от него. Учените взели под внимание и други рискови фактори, като възраст, здраве, начин на живот и дори наличие на ресторанти за бърза закуска в района. "Резултатите подкрепят виждането, че трябва да сме загрижени за градската среда, развитието на градовете и транспортната мрежа", отбелязаха авторите на изследването .Те ползвали софтуер, за да измерят разстоянието от всяко домакинство до пътя.

Учените консултирали също банка данни, за да установят наличието на супермаркети и ресторанти за бърза закуска в района, в които нездравословните храни са повече, а здравословните - по-малко. След това се опитали да открият връзка между наличието на високо кръвно налягане и разстоянието до магистралата, което може да е по-малко или точно 100 метра, между 100 и 200 метра, между 200 и 1000 метра и над 1000 метра. Не били пренебрегнати също фактори като етнос, тютюнопушене, доходи в домакинството, ниво на холестерола, заболявания от диабет в семейството, индекс за телесна маса, физическа активност. Така учените констатирали, че вероятността от високо кръвно налягане е 1,22 към 1 за живеещите най-близо до магистралата, 1,13 към 1 за живеещите на разстояние между 100 и 200 метра от нея и 1,05 към 1 за пребиваващите на разстояние между 200 и 1000 метра от нея, като 1 представлява рискът за живеещите на разстояние над 1000 метра. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Heart Association.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)