Банско посрещна празника с безсмъртния химн "Върви, народе възродени"

Кметът Икономов награди отличили се ученици, просветни и културни дейци

Банско с особена гордост посреща всяка година този ден. Градът, дал на България Паисий, Неофит Рилски, художници, поети, просветители и книжовници, и тази година видя празника на българското слово през грейналите очи на своите деца, които следват заветите на великите банскалии. На централния площад се състоя вълнуващо тържество, на което кметът Икономов награди отличили се ученици, просветни и културни дейци. В празнично слово той се обърна към своите съграждани с думите "Ние имаме хиляди поводи да бъдем с високо вдигнати глави, когато погледнем назад в историята и си спомним, че държавата ни е била силна не само с меча, но и със словото.
На празника, повече от всеки друг ден, трябва да благодарим на нашите учители. На хората,  посветили живота си на мисията да проправят път и да откриват нови хоризонти пред бъдещите поколения. Да градят личности.
Трябва да благодарим на дейците и творците на културни ценности, защото нашата община е не само световен курорт, но и територия на духа.
Празникът на Светите братя Кирил и Методий е денят, в който славим делата български, прекланяме се пред енергията и стремежа на всички просветители, пазители на духовността и българската памет.
Ученици, учители и зрелостници пристигнаха на площада, водени от знаменни групи.

След концерта се състоя и традиционният празничен обяд за просветните и културни дейци от общината с домакин кмета Икономов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен