Избрани Новини

Днес Балканският пролетен фестивал очаква своите фенове

Орбелус Ритъм & Вино завихря емоциите за трети път

Благодарение на успешния старт през 2017 и многобройните си почитатели, Орбелус Ритъм & Вино ще се състои за трети път днес. Първият по рода си балкански пролетен винен празник обединява ритмите и виното от красивите земи на България и граничещите с нея Гърция и Северна Македония.
Традиционно специални гости са тримата любимци на Балканския полуостров: виртуозните етно-джаз музиканти Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Танос Ставридис.
Теодосий Спасов и неговият космически стил, синтезиращ в себе си фолклор, джаз и класическа музика, са ценени от уважаващата традициите българска музикална публика. Виртуозен изпълнител на кавал, той първи започва да изпълнява джаз на този инструмент, а в последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. За стила му на изпълнение се говори като за нов стил в джаза. Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Има издадени над 20 компакт-диска със солови изпълнения и с различни музикални формации. През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.
Влатко Стефановски и неговата акустична китара събират хиляди фенове по света. Уникалният му стил на свирене показва не само техническа, но и емоционална виртуозност. В музиката си той събира Изтока и Запада, рока и фолклора. Роден в Прилеп, в семейство на театрали, Влатко Стефановски свири на китара от ранна възраст. През 1976 година основава (вече) легендарната група „Леб и Сол“, с които издава 14 албума. Следват изключително успешни солови албуми, а днес популярността му е световна. Многобройните му съвместни изяви включват реномирани имена като Лондонския симфоничен оркестър, Лайпцигския симфоничен оркестър, Филхармонията на Монте Карло, оркестър „Tonkunstler“, Виена, оркестър „Симфониета“, София, Словенската филхармония и много други.
Танос Ставридис обединява джаза и етно музиката чрез акордеона. Роден в Лангадас, Гърция, Танос започва да свири на акордеон на шестгодишна възраст. Завършва музикалния факултет на Аристотел университет в Солун. Участва в многобройни концерти и фестивали из Гърция и Балканите, основава хора на Лангадас, чийто ръководител е до днес, преподава в консерваториите на Атина и Солун. Един от основателите е на Асоциацията „Приятели на джаза“ и на Гръцката асоциация на учителите по акордеон. В началото на 2017 е номиниран за наградата на Немската музикална критика в категорията „Световна музика“.
Наред с уникалните виртуози от България, Гърция и Северна Македония, любителите на интересни винени изживявания ще имат възможност да дегустират и непознати винени сортове.
Орбелус е в сърцето на Долината на Струма, която е уникална със своята природа и почви. Тук, в това кътче на България, е единственото място, където средиземноморският климат заедно с песъчливите земи на мелнишкия регион и седемте планини, които го обграждат, създават перфектната комбинация за уникални локални сортове вино като ранна мелнишка лоза (Мелник 55), широка мелнишка лоза и сандански мискет. Мелник 55 е краткото име на сорта ранна мелнишка лоза, който показва годината, в която е създаден в експерименталната лаборатория в Сандански като кръстоска между широка мелнишка лоза и френския сорт Валдиге. Сортът е изключително подходящ за климатичните условия на региона и от него се правят ароматни и пивки вина, подходящи за отлежаване и стил, доближаващ се до този на мерлото. Орбелус, освен че е първата био-сертифицирана изба в България е и една от първите, която се посвещава активно на локалните сортове. Освен Мелник 55 и сандански мискет често вината са купажи в интересен български вариант с интернационални сортове като каберне совиньон и шардоне: френски си партнират с локални, и акцентират удачно върху нюансите на автентичния тероар.
Изба Флориан от Гърция близо до Солун всъщност е семеен проект на германци с дългогодишен опит във винопроизводството. Откриват прекрасния тероар на Епаноми, в Северна Гърция преди няколко години и стават едни от любимците на локалната винена публика. Техните вина са забележителни заради невероятната комбинация между западен ноу-хау и любовта към сортовете и тероара на южната ни съседка.
Основана през 1998 година като първата частна изба в Македония и намираща се на права линия на запад от Сандански, в Неготино, днес изба "Бовин" е едно от големите имена в местното вино. Сериозната им продукция от над милион бутилки се изнася в 36 страни, а сортовете, с които работят, се простират от вранец и смедеревка през каберне совиньон и мерло до санджовезе и пти вердо.
Третото издание на Орбелус Ритъм & Вино започва днес от 18.00 часа пред винарска изба "Орбелус", с.Кромидово.
ПРОГРАМА
11 май 2019 (събота):
Вход: 15 лв.
Осигурен е транспорт до мястото на събитието от Сандански, Петрич, Мелник и Рожен. Часове и пунктове на тръгване – във Фейсбук-събитието на фестивала.
Музика
Три Трио-групи от Три страни
Теодосий Спасов ТРИО (България)
Танос Ставридис ТРИО (Гърция)
Влатко Стефановски ТРИО (Република Македония)
Вино
Орбелус, Флориан и Бовин ще покажат автентичността на вината от региона.
Място
Впечатляващата изба-бъчва на Орбелус ви очаква на 11 май след 16.00 ч. с вино и локална кухня в село Кромидово, община Петрич, област Благоевград. Координати: N – 41°26’765, E – 23°21’620



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов