Министър Каракачанов: Днес е добър ден за българската авиация

Една допусната грешка преди 17 г. днес беше възстановена от българския парламент, посочи той

От 1 януари 2020 г. се открива Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това реши единодушно днес 44-ото Народно събрание като „За“ проекторешението на Министерския съвет гласуваха 87 народни представители. Основен мотив за откриването на училището е нарастващата необходимост от промяна на модела на подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на Военновъздушните сили и авиацията. На гласуването на решението в пленарна зала присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

В Народното събрание днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че след 17 години една допусната грешка е била поправена. „Отново даваме възможност да се възроди едно от висшите ни военни училища, което е възпитало стотици, може би хиляди кадри“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов и подчерта, че нуждите на авиацията ще искат все повече кадри. „Даваме възможност на онези млади българи, които искат да се посветят на авиацията, да получат образованието си в България“, подчерта той. По думите му – с отпуснатите средства в размер на 4 милиона лева ще се извърши частично възстановяване на сградния фонд. По подобие на Военноморското училище във Варна, което е престижно учебно заведение в Европа, и ВВВУ ще даде възможности за обучение и на чуждестранни студенти, подчерта още министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Благодаря на парламента, на министър-председателя, на Министерството на образованието, на Комисията по отбрана, авиационната общественост“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза още, че има идеи и за бъдещето и развитието на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет в Шумен: „Не само, че нямаме намерение да местим хора или да им вземаме преподаватели, напротив имаме идеи да подпомогнем и тяхното развитие“.

***
През 2002 година поради организационно-структурни реформи в Българската армия, с решение на Народното събрание трите висши военни училища – ВВОВУ „В. Левски”, ВВУАПВО „П. Волов” и ВВВУ „Г. Бенковски” бяха преобразувани в Национален военен университет (НВУ) „Васил Левски”, като в гр. Долна Митрополия остана седалището на неговия факултет “Авиационен”. Днешното решение на Народното събрание стана факт за по-малко от месец, след като на 2 април пред курсанти и преподаватели от Факултет „Авиационен“ министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов обявиха намерението си за възстановяване на статута на ВВВУ. За това те получиха подкрепата на цялата авиационна общественост.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"