Избрани Новини

НС единодушно одобри откриването на ВВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия

Особено важна беше ролята на премиера, благодари ген. Константин Попов

Народното събрание единодушно одобри откриването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ (ВВВУ) "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, предаде tribune.bg. Очаква се училището да отвори врати през януари следващата година, аз а него са отделени 4 млн. лв.

Ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана, благодари на парламента за възстановяването на ВВВУ “Георги Бенковски“ и изтъкна стратегическото решение на премиера Бойко Борисов. Ген. Попов уточни, че особено важна в случая е била ролята на премиера, който „за пет минути е решил случая“, защото министерството на образованието е отлагало с години.

"С откриването даваме знак - повече грамотност, сигурност и безопасност на полетите. Откриваме вратата за подготовка на кадри за гражданската авиация, защото в региона има глад за такива“, посочи ген. Попов.

Държавното ВВВУ „Георги Бенковски“ ще подготвя кадри за гражданската авиация и военновъздушните сили на страната.

Това даде повод на депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев да възкликне, че това е „един добър ден за българския парламент“. Той призна, че 2002 г. е извършена грешка при закриването на училището в Долна Митрополия. „Има военно-исторически и чисто емоционален момент. Още 1914 г. се създава Авиационна школа у нас с изключителна биография. И днес имаме двама четиризвездни генерали в парламента - ген. Симеон Симеонов и ген. Константин Попов, които са били начело на военновъздушните сили на страната, и президентът ни Румен Радев“, изтъкна Тошев.

Предстои тежка, сериозна и усърдна работа, за да се преодолее изоставането, призна и ген. Симеон Симеонов от ДПС.

"Изключително важна е ролята на премиера. Ще има военновъздушно училище и аз като пилот му благодаря“, посочи ген. Симеонов.

Попътен вятър на ВВВУ “Георги Бенковски“ пожела и вицеадмирал Пламен Манушев, като припомни, че корабите, макар и далеч в морето, винаги са били защитавани от въздуха.

Висшето училище ще е държавно на база сегашния факултет „Авиационен“ на Национален военен университет „Васил Левски“ - Велико Търново. Учебното заведение ще е на пряко подчинение на министъра на отбраната. То ще има свое знаме, печат и празник – 25 май.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов