Мащабно състезание по приложна електроника се проведе в Банско

Градът бе домакин на Националното състезание "Мога и зная как“

Градът бе домакин на Националното състезание „Мога и зная как“, което се проведе в рамките на три дни.
В него се включиха близо 1 000 ученици от 57 професионални гимназии, сред които и Професионалната гимназия по електроника в града.
Състезанието бе открито от заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, която преди събитието бе посрещната от кмета Икономов. Двамата разговаряха за важността на подобни състезания и насърчаването на учениците за участие в тях.
Кметът на община Банско Георги Икономов поздрави участниците за избора им да се занимават с електроника, защото на страната ни са нужни добри инженери.
По думите му, провеждането на състезанието и съпътстващите го демонстрации с роботи и дронове са полезни за кариерното ориентиране и провокиране на интереса и на по-малките ученици към електрониката.

Отборите от Професионална гимназия по електроника и енергетика се класираха на престижното четвърто място, с което доказаха своите умения и професионализъм на преподавателите от екипа на инж.Сашка Тодорова, директор на училището. Представителите на професионалните гимназии на област Благоевград подкрепиха колегите си от ПГЕЕ -  Банско.
Инж.Тодорова, инж.Димитър Денизов и Георги Икономов получиха плакети от министерството за принос в професионалното образование.
На откриването на състезанието присъстваха още началникът на Регионално управление на образованието - Благоевград Ивайло Златанов, Румяна Костадинова, главен експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“ към МОН.
Много интересни занимания се случиха през тридневния престой на участниците в Банско.
В Посетителския информационен център се проведоха лекции за най-новите тенденции в областта на роботиката и мехатрониката на инженер Антон Анчев от град Бяла и  златният учител-фзик Теодосий Теодосиев.
Организатори на състезанието са Министерството на образованието и науката под патронажа на кмета на Общината Георги Икономов и с
партньорството на търговска верига ЕЛИМЕКС.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен