Избрани Новини

Посланикът на Дания ще говори в АУБ за бъдещето на Европа

Лекцията е от 19.30 часа

Днес посланикът на Кралство Дания в България Н.Пр. Сьорен Якобсен ще изнесе лекция в Американския университет в България (АУБ). Лекцията е част от традицията на АУБ да кани лидери на мнение по актуални проблеми от интерес за студентите и преподавателите.
Събитието ще се проведе в университетската библиотека „Паница“ от 19:30 ч., кампус „Скаптопара“ на АУБ в Благоевград. Темата на лекцията е „Дания, Брекзит и бъдещето на Европа“, като висшият дипломат ще се спре върху  предизвикателствата, пред които ЕС се изправя в условията на миграционна криза, Брекзит и въпроси свързани с върховенството на закона в ЕС. Посланикът ще засегне и темата за екологията, възможностите и предизвикателствата за разпространението на датските екологични технологии в отговор на Парижката спогодба и върху уроците на Дания за подобряване на екологичните показатели (с акцент върху Източна Европа).  
„Наред с нашата разнообразна академична програма отдаваме голямо значение на лекциите на изтъкнати външни лектори. Това позволява на студентите да бъдат в крак с актуалните събития, свързани с Европейския съюз и европейските въпроси. Интерес към тези събития проявяват не само преподавателите и студентите в академичното направление „Политика и европеистика“, но и по-широк кръг колеги“, посочи д-р Стивън Съливан, президент на АУБ.  
Сьорен Якобсен притежава магистърска степен по икономика от университета в Одензе. Започва работа в датското Министерство на външните работи през 1997 г. Назначен е за заместник-посланик в дипломатическите мисии на Кралство Дания в Анкара (2006 г.) и Пекин (2009 г.) В периода 2013-2014 г. Сьорен Якобсен е ръководител на секция „Политически и военни въпроси“ в посолството на Дания в Афганистан, както и старши датски граждански представител в провинция Хелманд. През 2014 г. става заместник-началник на Отдела по европейска политика (ръководител на миграционната работна група) във Външното министерство в Копенхаген. От 2017 г. Н.Пр. Сьорен Якобсен  заема поста извънреден и пълномощен посланик на Кралство Дания в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов