Избрани Новини

Затягат мерките срещу морбили

Продължава издирването на контактните лица на хоспитализираните деца

РЗИ - Благоевград излезе с информация за развоя на случаите на морбили в общините  Разлог, Банско, Белица и Якоруда.
Към 18.02.2019 г. са заболели 23 лица със съмнение за морбили, като от тях лабораторно са потвърдени 11 случая
Издирени контактни – 160 лица. Имунизирани са 86 контактни лица.
Изготвени са и изпратени писма до изпълнителния директор на МБАЛ – Благоевград, управителя на МБАЛ - гр.Гоце Делчев и директора на ЦСМП - Благоевград относно насочване на деца, нуждаещи се от хоспитализация в ДО на МБАЛ - гр.Гоце Делчев и МБАЛ – Благоевград.
Изпратени са материали за лабораторна диагностика на морбили  - 76 бр., назофарингеални смивове и 71 бр. серумни проби  от лица с диагноза морбили - на контактни лица, пациенти, придружители и персонал на ДО  към  МБАЛ - Разлог.
Връчени са предписания на всички ОПЛ в област Благоевград за издирване и  обхващане  на пропуснати лица с имунизации срещу морбили между 13 месечна и 12 годишна възраст.
Издадани са предписания до детските заведения и училищата относно спазването на противоепидемичния режим и наблюдение на контактните.
Извършват се проверки на здравните картони в детските заведения и училищата относно имунизационния статус на децата.
Връчено е и предписание до ОАИЛ на МБАЛ – Благоевград относно стриктно спазване на противоепидемичния режим в отделението поради хоспитализация на болни с морбили с дихателна недостатъчност.
Епидемиологичното проучване продължава. Продължава и издирването на контактните лица на хоспитализираните деца и уточняване на имунния им статус.

Да припомним, че четири  от случаите са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – София.
На 14.02. бяха установени още 12 контактни лица - деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването. Шест от тези деца и един родител с подобна симптоматика са хоспитализирани в ИО на МБАЛ – Благоевград. Другите пет са хоспитализирани в Окръжна болница – София.
Първите 2 случая, които са хоспитализирани в ИО на МБАЛ - гр.Гоце Делчев продължават да се лекуват в отделението. В момента всички са в добро общо състояние. Общо бяха издирени 145 издирени контактни лица, които се наблюдават.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов