Избрани Новини

Проф. Кантарджиев: Има риск от морбили в съседните ни страни

Животът

30-08-2018, 13:48

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Деца под 1 година да не бъдат водени в Гърция, Румъния и Сърбия заради риск от морбили

Деца под 1 година да не бъдат водени в Гърция, Румъния и Сърбия. За това призова в ефира на БиТВ националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев заради повишената заболеваемост от морбили в Европа. Той допълни, че за последните 6 месеца на годината има два пъти повече случаи, в сравнение с миналата година по това време.

"Това не се случва заради кампаниите срещу ваксинирането, защото в Западна Европа няма много антиваксинални движения и не са толкова шумни, както у нас. Проблемът е в непълното ваксинационно покритие – доста големи групи от населението на Европа икономически мигрират, а децата остават неваксинирани”, заяви проф. Кантарджиев.

Експертът по заразни болести посочи, че на 1000 болни от морбили, обикновено умира един човек. Инфекцията е опасна, защото дори след години може да се прояви тежко заболяване, вследствие на нея.

"Може да се развие тежко неврологично усложнение – виждял съм млади хора, ослепели от морбили, видял съм много случаи на хора със засегнат мозък години след прекарване на тежка морбилна инфекция. Именно затова е по-добре да се ваксинират хората”, посочи националният консултант.

Проф. Кантарджиев посочи, че в България е имало повишени нива на заболеваемост от морбили през 2017г. Вирусът на морбили е внесен у нас от семейство, което е работило в Германия. Тогава са се разболели 140 деца в пловдивския квартал Столипиново и 20 в Пазарджик.

Националният консултант посъветва хората, които са се върнали от Западна Европа да не контактуват с деца поне една седмица. По думите му в момента има опасност от разпространение на западнонилска треска на територията на страната ни.

"Това е вирусно заболяване, на което резервоар са птиците, особено прелетните, а нашата държава се намира на два пътя на птиците, които в момента се готвят да летят на юг. Тя се предава с комари. От 200 души, ухапани от комари, един може да развие тежко заболяване на мозъка”, каза проф. Кантарджиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов