Избрани Новини

Села в община Невестино са без автобусен транспорт

В Долна Козница и Мърводол няма и хранителен магазин

Жители на невестинските села Долна Козница и Мърводол се оплакаха, че нямат автобусен превоз до общинския център Невестино повече от пет години, информира БНТ. Фирмите-превозвачи отказват да обслужват селата с обяснението пред общината, че линията не е рентабилна.
Най-близката автобусна спирка, от която жителите на двете села могат да се качат на автобус до Невестино или по-голямо населено място, се намира на главния път между Кюстендил и Дупница. За да стигнат до спирката обаче, на местните 50-ина възрастни хора им се налага да вървят по над 5 км пеша.
Елинка Манова: Е ми трудно, стари са, вече не могат, децата кой накъде видел хванал, изоставени сме, ама кой да ни помогне, кой да ни помогне, никой.
85-годишната баба Лиляна живее сама и разказа, че е много притеснена, защото като няма автобус до селото, не може да отиде навреме при своя личен лекар: Много лошо, сега съм болна, нема с какво, нема кой да ме откара на лекар, а съм зле.
В двете села Долна Козница и Мърводол няма и хранителен магазин.

Роза Спасова: Само хлеб се продава, от Невестино ни го докарват, ако ми требе нещо или поръчам на детето да ми го докара от София или дойде тука фанеме, на Невестино идеме и пазаруваме, да има що да се яде през седмицата.
Възрастните хора си припомниха, че преди години до техните села е пътувал автобус ежедневно.
Роза Спасова: От Кюстендил тука дойде и обикаляше, Долна Козница, Мърводол, Блато и айде за Кюстендил и како го махнаха, ни има превоз, ни нищо.
Росен Тодоров: Мисля, че на транспортните фирми не им се изплаща и затова няма.
Въпреки това хората се надяват линията да бъде възобновена. Те ще бъдат много доволни и ако могат да пътуват до града поне един път седмично.





Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов