Избрани Новини

В Петрич почетоха войската, ръководена от полк. Борис Дрангов (Снимки)

Отслужиха заупокойна панихида в храма "Света Петка" в Дрангово

Петрич почете 102 години от освещаването на Военен паметник "Дрангова чешма". Отбелязването на годишнината започна с отслужването на заупокойна панихида в храма "Света Петка" в село Дрангово и раздаване на войнишка чорба.

По-късно пред Военен паметник "Дрангова чешма" започна официалната програма, която включваше вонен ритуал за почитане на 102 години от освещаването ѝ.

Монументът е изграден в памет на войниците от 5-ти пехотен полк на 11-та Македонска дивизия и осветен под ръководството на полк. Борис Дрангов на 16.04.1916г. Възпитаници на Общински детски комплекс припомниха бележитите моменти от военния път на полк. Дрангов и неговият полк, а под звуците на "Хубава си, моя горо" представиха и патриотична композиция с националния трибагреник.

Честването на 102 години от освещаването на Военен паметник "Дрангова чешма" уважиха народните представители Героги Динев, Даниела Савеклиева и Александър Мацурев, председателят на Общински съвет Петрич Георги Тренчев, командирът на Военно формирование 56 040 Благоевград полк. Кръстев, кметове на села, общински съветници, ръководства на политически партии, представители на държавни и общински учреждения, на училища и неправителствени организации.

В приветственото си слово кметът Димитър Бръчков подчерта, че Община Петрич ще има грижа да бъде предаван на поколенията споменът за полк. Борис Дрангов и неговите войници, ще бъде поддържано и мястото при Военен паметник "Дрангова чешма". Цветя и венци бяха положени в знак на почит и признателност към полк. Дрангов и войниците от 5-ти пехотен полк.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)