Избрани Новини

400 язовира в страната се нуждаят от незабавен ремонт

В Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол няма критични точки

Няма критични точки в Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, където имаше обилни валежи от дъжд и сняг. Започва обаче топене на снеговете и се повишава нивото на скатните води, а така започват да се вдигат нивата на язовирите, обясни Кирил Войнов - председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по bTV.
По думите му всичко е под контрол, защото в язовирите се поддържа свободен обем за такива случаи, за да могат да поемат допълнително количество вода. Такава обстановка обаче не е очаквана, тя е по-характерна за месец март, когато започва обилното топене на снеговете, обясни още Килир Войнов. Той посочи, че от НИМХ непрекъснато идва информация за прогнозата.
„В Златоград язовирът прелива, но  има преливници и няма нищо страшно за населението. Метър под преливния ръб е язовир Пловдивци, там има замръзване на водното ниво, което създава допълнителна опасност, но хората и там не са застрашени”, каза още Кирил Войнов.
Над 400 язовира имат нужда от незабавен ремонт, а над 800 от текущ, посочи още председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).
За нещастния инцидент във водоема на село Марково от миналата седмица Кирил Войнов обясни, че само преди година там е проведено обучение за безопасност. Според него трябва да се помисли за подготовката на населението за действие при кризисни ситуации.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)