Избрани Новини

Лавинна опасност има в планините

Кабинковата въжена линия в Банско днес отново работи

В района на хижа „Македония“ и в района на хижа „Рилски езера“ лавинната опасност е от средна степен. Новият сняг е около 1 метър във високата зона над 2000 метра. В момента на хижа „Македония“ има около 35 човека – с тях няма проблеми, хижарите са там, хижата е отоплена. Това каза началникът на Планинска спасителна служба - Благоевград Георги Ботев, информира БНР Благоевград.

Времето днес в планината трябва да бъде слънчево, с малко по-високи температури, според синоптичната прогноза.

Георги Ботев предупреди, че придвижването в планината задължително трябва да става по зимните маркировки, трябва да се избягват фрирайд карания по улеи, защото освен дебелината на снежната покривка, която е равномерна, има места с навяване от над метър и половина – два и там лавинната опасност е още по-голяма.

Началникът на Планинската спасителна служба предупреди още, че на пистата на Карталска поляна, която в момента не работи, също е лавиноопасна – при спускането със шейни в долния край на стръмните участъци при дебела снежна покривка, хората могат да предизвикат лавина. Писти, които не се използват, които са необработени, са изключително лавиноопасни! 

Ясно и тихо е времето в Пирин планина днес, но има опасност от лавини, информираха от Планинската спасителна служба - Банско. Всички съоръжения в ски зоната работят. Кабинковата въжена линия, която вчера не работеше през целия ден, днес отново работи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов