Избрани Новини

Двама души загинаха след падане на лавина в Пирин

Инцидентът стана днес между 11.30 и 12.00 часа

Двама души са загинали след падане на лавина в Пирин, съобщи дежурният в ПСС в Банско, цитиран от БНР Благоевград. 

Инцидентът е станал днес между 11.30 и 12.00 часа, когато двамата туристи са се придвижвали от връх Тодорка към Бъндерица. 

Телата им са намерени от планински спасители и изровени от лавината. 

Предстои телата на двамата загинали да бъдат транспортирани от мястото на инцидента, допълниха от ПСС в Банско.

Двамата туристи, които загинаха днес по обед при падане на лавина, са българи. Все още няма информация за възрастта им. 

Само 30 минути след подаването на сигнала спасителите са били на мястото, на което са затрупани сноубордистите. В акцията за спасяването им са включени и две кучета. Локализирани са максимално бързо, едното от кучетата попада на предмети - в снега са били разхвърляни части от екипировката на двамата. 

Единият от затрупаните не е включил устройството си за известяване, заради което е изваден малко по-късно от другия - за съжаление също вече загинал. 

В момента лавинната опасност в Пирин е от най-висока степен - пета, предупреди Румен Баряков - ръководител отряд ПСС-Банско. 

В планината духа южен вятър, температурите се повишават и предпоставките за лавини са изключително големи. Има снежни навявки в районите извън пистите. Затова е абсолютно забранено да се кара в тези зони. 

За пореден път, в търсене на силни усещания, сноубордисти рискуват не само своя живот, но и този на спасителите, напомнят от БНР Благоевград.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов