Избрани Новини

Изложбата "Светиня от Атон” гостува в Гоце Делчев

Нетрадиционната изложба представя един експонат - резбован напрестолен кръст

В навечерието на Рождество Христово, в Общински исторически музей - Гоце Делчев ще гостува Регионален исторически музей - Перник с изложбата „Светиня от Атон”.
Нетрадиционната изложба представя един експонат - резбован напрестолен кръст, представително произведение на църковната миниатюрна резба. Кръстът е изработен в един от светогорските манастири и се датира в края на XVI – началото на XVII век. Той е от кипарисово дърво, с размери 23,5 x 15 x 3,5 см и върху него са изобразени 20 сцени от Стария и Новия завет. Дванадесет от тях са разположени върху двете лица на кръста и пресъздават 12 Велики празника – Рождество Христово, Разпятие Христово, Възкресяването на Лазар, Успение Богородично, Петдесетница и др. В тях са включени повече от 200 фигури. Сцените са показани в мащаб на 12 табла.
Близки на пернишкия кръст аналози са един хоругвен кръст от Рилския манастир от XVII век, кръст от сбирката на Държавния музей „Московски Кремъл” произхождащ от Атон от XVII век и един дървен кръст от частна колекцията в Сърбия от XVI век.

Изложбата ще се открие в залите на Общински исторически музей – Гоце Делчев днес, 4 декември (вторник), в 17.30 ч.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов