Министър Кралев: ММС обновява спортни зали в цялата страна

Там се коват успехите на българския спорт, каза министърът

Спортната зала в Кърджали, която предстои да бъде построена, ще бъде използвана като модел за изграждане на малки зали с капацитет до 1200 души и в други населени места. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването „Седмицата” по Дарик радио. По думите му, държавата няма да  инвестира повече в големи спортни зали. “
„За да бъдат рентабилни големите зали, там непрекъснато трябва да има концерти и спортни мероприятия, както и хора, които да ги разработват. За съжаление, липсват мениджъри в областта на спорта. Не е достатъчно само залите да бъдат построени, някой трябва да ги управлява след това. Държавата не може да ги финансира пряко”, коментира Кралев. Според него малките населени места имат нужда от спортни съоръжения, но там не могат да се съберат повече от 1000-1200 души публика.
Министър Кралев посочи, че в момента се ремонтира Националният център по художествена гимнастика. “Всеки момент златните ни момичета ще се върнат обратно да тренират в центъра, който беше в катастрофално положение”, каза той.
Красен Кралев подчерта, че са направени големи инвестиции в леката атлетика. „Асикс Арена” беше възстановена и в момента отново е дом за атлетите ни. Ако не разполагат със закрити зали през зимата, се прекъсва целият цикъл от тренировки”, коментира той. В Пловдив приключва ремонтът на залата на „Локомотив Пловдив”, където тренира Габриела Петрова, започнало е обновяване и на залата на “Ботев Пловдив”, където тренира Александра Начева.
„Това е изключително важно за подготовката на двете ни най-големи звезди в тройния скок”, каза Кралев.
В Кюстендил в момента се ремонтира закритата писта по лека атлетика, в Добрич започва възстановяване на единствената закрита 200-метрова писта в Източна България, т.е България ще разполага с две кръгли 200-метрови писти. Направен е ремонт на тенис кортовете на “Левски” в Борисовата градина, прави се зала за тенис на маса в Полски Тръмбеш, зала за волейбол в Перник, възстановява се ветроходната база на спортен клуб „Бриз” във Варна, ремонтира се спортната площадка в едно от училищата в Айтос.
„Направихме ремонт на една фантастична зала във Варна - „Владислав“, за която всяка година отделяхме средства, която е с капацитет 1200 човека и поддържа футзал, тенис, скално катерене. Изградихме отопление, изляхме нова настилка, оправихме покрива, направихме нови съблекални, нови седалки, ново осветление. В момента там се провежда държавният шампионат по футзал. Направихме зала за бокс във Варна, в Белово се ремонтират покриви на няколко спортни зали”, каза спортният министър.
Красен Кралев коментира, че има много по-дребни обекти, които остават в страни от публичното внимание, но именно там се коват успехите на българския спорт.
„Големите обекти, с които всички се гордеем, се виждат от всеки, но малките зали, където работим постоянно, остават в страни от общественото внимание”, заяви министър Кралев. Той обясни още, че е завършил ремонтът на Спортното училище във Варна. Предстои обновяване и на училищата в Русе и София.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен