Избрани Новини

Министър Кралев награди №1 в борбата за 2018 година Тайбе Юсеин

Това стана на церемонията по награждаването на най-успешните състезатели, треньори и спортни клубове по борба

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на годишната церемонията по награждаване на най-успешните състезатели, треньори и спортни клубове по борба за 2018 година и връчи наградата на борец №1 Тайбе Юсеин.
„Радвам се, че сме заедно, за да отдадем нашето уважение на най-заслужилите от Вас, които допринесоха за прославянето на България. След кратко отстъпление през миналата година, борбата се върна там, където й е мястото. Имаме женска школа, която е сред най-добрите в света. Преди имахме само Станка Златева, а сега има една група от 7-8 жени всяка една, от които може да вземе медал, да стане европейска или световна шампионка. Това е много важно с оглед на предстоящите Олимпийски игри, където е изключително трудно да се стигне до върха. А колкото по-голяма е конкуренцията в България, толкова по-голям е и шансът да имаме олимпийски шампиони. Имаме възраждане и в класическата борба, постигнахме много успехи, за което благодаря на всички състезатели, треньори и ръководството на федерацията“, каза Кралев.
Министърът поздрави специално Тайбе Юсеин, която стана световна и европейска шампионка през 2018 г.
„Много се радвам за Тайбе Юсеин, защото тя дълги години беше в подножието на върха, а според мен е един от най-добрите борци в света. Щастлив съм, че тя намери реализация през тази година и искрено се надявам, че ще успее да се събере и да бъде толкова категорична и в олимпийската година, както беше през тази“, заяви Кралев, който получи благодарствен плакет от Тайбе Юсеин и Биляна Дудова.
Министърът подчерта, че борбата е най-успешният български спорт и с представянето си през 2018 г. отново го е доказала. Кралев обяви още, че след добрите резултати бюджетът на федерацията за 2019 г. ще бъде увеличен.
За №2 в борбата бе обявена европейската шампионка и сребърна медалистка от Световния шампионат Биляна Дудова, а трети е сребърният медалист от Световоното първенство Кирил Милов.
Треньор №1 на годината стана националният селекционер на жените Петър Касабов, който изказа специални благодарности към всички, които са допринесли за успехите на момичетата и обяви, че през 2018 г. е получил от министър Кралев всичко, което е поискал.
Наградени бяха още спортни клубове, треньори и десетка на най-успешните състезатели.
През 2020 г. България ще бъде домакин на последната Световна олимпийска квалификация, а през 2019 г. приемаме Световно първенство за кадети. През 2019 г. турнирът в свободния стил „Дан Колов“ ще бъде т.нар. рейтингов турнир, като от резултатите от него ще зависи разпределението при тегленето на жребия за Световното и Европейско първенства.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов