Избрани Новини

Биляна Карадакова представи книга за Горно Хърсово

Изследва и храма "Св. Възнесение Господне“

В залите на Регионален исторически музей - Благоевград беше представена книгата-исторически очерк „Село Горно Хърсово и храмът „Св. Възнесение Господне“ („Св. Спас“) от научния рецензент доц. д-р Валентин Китанов, ръководител катедра История в ЮЗУ „Неофит Рилски“, д-р Жана Пенчева, директор на Университетската библиотека, и от автора д-р Биляна Карадакова, уредник в Регионален исторически музей - Благоевград.
Гости на събитието бяха историкът и заместник областен управител Иван Стоянов, кметският наместник на селото Христо Ганев и членовете на църковното настоятелство на храма. Книгата предизвика интереса на историци, литератори и общественици от РИМ - Благоевград, ДА - Благоевград, ЮЗУ „Неофит Рилски“, МНИ - филиал Благоевград, ЦЛТРДБ и, разбира се, на жители на село Горно Хърсово и потомци на някогашните хърсовци.
Христо Ганев представи днешното село Горно Хърсово с постиженията и проблемите на съвременните хърсовци.
Доц. д-р Валентин Китанов подчерта, че книгата е първото историческо съчинение за селото, в което са публикувани нови исторически извори, археологически и етнографски материали - принос към научните изследвания за Пиринския край.
Д-р Жана Пенчева коментира значението на храма в реалното и духовното пространство на селищния живот, както и следването на вековната възрожденска традиция и в първите десетилетия на 20 век.
Авторът д-р Биляна Карадакова изказа благодарност за подкрепата на научната общност и за съпричастността на гражданите към събитието. Тя подчерта инициативността на хърсовското църковно настоятелство за възстановяването на храма „Св. Възнесение“ и лично на Евелина Христова, Димитър Димитров и издателя Коджабашев за появата на съчинението. Б.Карадакова описа основните моменти в книгата от историята на Горно Хърсово и приноса на личности като войводата Ичко Бойчев, художника-иконописец Господин Желязков, свещ.Петър Мицов, Тодор Павлов и старите хърсовци за културното и обществено издигане на селото след Освобождението 1912 г.
Книгата е една възможност за благоевградчани да открият свои предшественици, но и научно съчинение за историческото развитие на Горноджумайско до средата на 20 век.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов