Избрани Новини

В Горно Хърсово събират средства за ремонт на вековна църква

Храмът е най-големият в селото, което има 13 махали

Жители на благоевградското село Горно Хърсово събират средства за възстановяването на църквата в селото, която е на близо сто години, информира БНТ. Храмът, чийто строеж е започнал през далечната 1922 година, е най-големият в селото, което има 13 махали, като с помощта на дарители през последните години по него са извършени редица ремонтни работи. За пълното му възстановяване обаче са нужни още около 18 000 лв., казват от кметството и църковното настоятелство.

През последната година жителите на благоевградското село Горно Хърсово са успели да ремонтират покрива на църквата, като по този начин спрели течовете, които се получавали при всеки по-силен дъжд и увреждали сградата. Ремонтиран е и навесът пред храма, където хората се съберат на църковни празници. Сега кметът на селото Христо Ганев и църковното настоятелство събират средства за външна изолация на храма.

Христо Ганев, кметски наместник на село Горно Хърсово: "Подготвили сме една молба до дирекция „Вероизповедания” ако могат малко да ни помогнат. Разбира се ние ще търсим помощ от приятели, познати, близки.
Любен, жител на Горно Хърсово: "С малко работа да речем, мога да помогна. С пари, аз съм в строеж и едва ли".

Освен храма „Възнесение Господне”, от църковното настоятелство и кметството искат да възстановят и камбанарията, която е построена в страни от основната сграда и е в тежко състояние.

Велина Христова, член на църковното настоятелство: "Интересното е, че под камбанарията има стая, която е плетеница с кал, което младото поколение все по-рядко ще го вижда занапред и е хубаво да се съхрани. В тази стая има идея и се говори, че живял клисарят, който е използвал стаята освен за живеене и като канцелария, съхранявал е книжата за това време".

Плановете на църковното настоятелство са след приключване на ремонтите по храма и камбанарията да се облагороди и освежи и пространството около сградата.

Велина Христова: "Тука на съборите се събират по 200-250 души и тази година гледам колко деца имаше. Това са деца, внуци и правнуци на възрастните хора тук. Мило беше, тичат, щъкат по този широк двор на храма”.

Черквата „Възнесение Господне“ е построена по идея на свещеник Иван Парашкански с дарения от жителите на селото и околните населени места и с доброволен труд.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)