Сашо Стоицов представя "Форми от града" в София

Галерия "Сердика“ открива новия творчески сезон

Днес в 18:30 ч. в галерия „Серика“, част от „Пазари Възраждане“ ЕАД, ул. „Цар Самуил“ 90, ет.2 на ъгъла с ул. „Лозенград“, е откриването на изложбата „Форми от града“ на художника Сашо Стоицов.
Изложбата "Форми от града" обобщава четири серии работи, свързани с продуктите, създадени от живота в града, оформящи градската среда и днешната реалност. Провокоция за селектиране на работите е мястото, където се намира галерия „Сердика“, в сърцето на Женския пазар – колоритно място, събрало различни култури и нрави. Създаването на ново творческо пространство в галерия "Сердика" и пространството около нея е част от концепцията за управление на изпълнителния директор на "Пазари Възраждане" Драгомир Димитров.   
Първата серия от работи на художника Сашо Стоицов  е “Street Art Inside”, при които автора използва за основа готови рекламни материали, използвани в аптеки, отпечатани върху картон, като ги обработва с живописни “петна” от акрил. Идеята на твореца е да залича съдържанието на рекламите и те да се превърнат в обикновен фон, както се получава при уличното изкуство.
Работите от серията “NOLITA” отразяват градския начин на живот в квартал NOLITA в Ню Йорк, доброто настроение и жизненост на един обособил се като място за приятно прекарване район в Ню Йорк.
В серията “Абстрактна колаборация” съвършено си съжителстват нежна и самодостатъчна за себе си живопис с използваните в бита кърпи за подсушаване, често наричани мокри кърпи. Изкуствената материя на кърпите заедно с живописта символизират напълно еклектиката на съвременния живот.
В серията “Мутантни скулптури” си колаборират метални бъркалки, използвани в строителството, със скулптурни елементи, отразяващи природни форми,  направени от пенокартон и цветен скоч. Така се получават мутирали във времето скулптури.
Изложбата кореспондира с контрастното и същевременно естествено съжителство на модерната архитектурна форма на галерията с най-стария софийски пазар.
ЗА АВТОРА
Сашо Стоицов е роден през 1952 г. в Благоевград. През 1971 завършва Националното училище за изящни изкуства в София. Повече от 3 десетилетия Сашо Стоицов е в авангарда на най-интересните търсения в изкуството. Той е сред малцината български художници, които предвещават големите промени в изкуството ни след 1989 г. и продължават да изненадват почитателите си с   новаторството си и днес.
Активният му творчески път започва в началото на 80-те години. Появява се със серия големи фотореалистични портретни композиции. Картината „Програма Братанов“ е отхвърлена от журито на първата му самостоятелна изложба като отчуждена и твърде песимистична. Независимо от това Сашо Стоицов много бързо се налага като един от най-интересните живописци. В края на 80-те, на прага на прехода, той не само участва в най-емблематичните за периода изложби, но и организира някои от тях като един от лидерите на „Група Благоевград“.
Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"