Избрани Новини

Съдят професор, обвинен за подкупи от студенти

Негов посредник бил Димитър Димитров, бивш студент от УХТ

Днес започва процесът срещу професора от УХТ  Симеон Василев и двама негови съучастници, обвинени за вземането на подкуп срещу фиктивни оценки, предаде БНР Пловдив. 

Според обвинението, в изпитния период между май и юни 2017 г. проф.  Василев  е поискал 650 лв., за да пише положителни оценки на двама студенти.  Негов посредник е бил Димитър Димитров, бивш студент от УХТ. Подкупът е осъществен чрез трети помагач, който също е подсъдим. 

На предишното, разпоредително заседание,  защитата на преподавателя настоя делото да бъде върнато на прокуратурата, заради множество процесуални нарушения. Съдът обаче прецени, че няма основания за ново разследване и насрочи първото дело на днешната дата, с разпит на свидетели. 

Професорите Симеон Василев и Николай Банков бяха арестувани на 15 май миналата година, след журналистическо разследване по сигнал за корупция. Впоследствие към двамата бяха повдигнати конкретни обвинения и след това отстранени като преподаватели от университета. В момента обаче, подсъдим е само един от тях – проф. Симеон Василев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов