Избрани Новини

В Банско продължава ултрамаратонът Пирин Ултра

Днес е награждаването

Тазгодишното издание на ултрамаратон Пирин Ултра събра елита на световния Скайрънинг, а на старта на състезанието застанаха общо 260 участника от 22 страни. Късата дистанция – 66К, която стана 8-ми финален старт в дисциплината Sky Extra от Световните серии по Скайрънинг, е с 4,200+м денивелация и лимит за преминаване на разстоянието 16 часа. Стартът бе даден днес в 8:00ч. сутринта, а финалът ще бъде на централния площад в  Банско. Участниците на дългата дистанция – 160К, стартираха на 4 ти срещу 5 ти октомври точно в 00:00ч, отново от централния площад в Банско. Те имаха на разположение 50 часа, за да преминат трасето.
От центъра на планинското градче, всички състезатели ще се отправят към върховете и долините на Пирин. Екипи на 9 подкрепителни пункта (х. Безбог, х.Демяница, х.Пирин, х.Беговица, х.Синаница, х.Загаза, с.Сенекос, х.Яворов, х.Бъндерица) ще подпомагат бегачите в битката с трасето и безмилостния терен.
Официалното откриване на ултрамаратона се състоя вчера, като церемонията по откриването съвпадна и с празника на Банско. Като част от празничната програма бяха представени и елитните атлети, които вземат участие в състезанието. Пере Аурел, Дмитрии Митаев, Даниел Юнг, Рагна Дебац и Хилари Джерарди са само част от имената, които пристигнаха в България, за да се изправят пред предизвикателствата на Пирин планина. Водещата българска състезателка в спорта – Антония Григорова, също взима участие в  надпреварата. Официални делегати и фотографи от Световната федерация по Скайрънинг пък са част от гостите на състезанието.
Движението на всички участници е следено на живо на широк екран в базовия лагер на състезанието, разположен на централния площад в Банско посредством GPS система за проследяване.Онлайн, движението на бегачите  може да се следи и на официалния сайта на състезанието тук:  http://www.pirinultra.com/live-novini.

На Старт/Финала е обособена и Експо зона, където водещи български и чуждестранни компании в света на аутдор спортовете представят своите продукти и услуги.
Награждаването на призьорите по трасето на късата дистанция - Migu Run Skyrunner® World Series Pirin Ultra 2018, ще се състои днес от 18:00 часа на централния площад в Банско. По време на церемонията ще бъдат наградени и победителите във финалното класиране за сезона в дисциплината Sky Extra.
Ултрамаратонът Пирин Ултра бе проведен за първи път през Септември 2016г. Тогава на старта застанаха 44ма участници. Второто издание на състезанието през 2017г., събра над 140 бегача от страната и чужбина. Чуждестранното участие бе чувствително, като имаше състезатели от Ирландия, Италия, Румъния, Турция, Унгария, Китай и Канада. Третото си издание, българският планински ултрамаратон ще отпразнува вече като част от световното ниво.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов