Избрани Новини

Съдиите в Сандански не искат да гледат мерките на нападателите на Роженския манастир

Крими

21-09-2018, 18:26

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Причината- Един от обвинените е адвокат от района

Съдиите от Районен съд-Сандански, където трябва да бъдат разгледани мерките за неотклонение на нападателите на Роженския манастир, са си направили отвод и не искат да заседават. Причината за създалата се ситуация е, че един от обвинените е адвокат от района на Сандански с основна дейност в града и са налице служебни взаимоотношения. За да се избегне всякакво съмнение в безпристрастността на съда, съдиите са се отвели от делото.

Следващата стъпка в такава ситуация е отправяне на искане до Върховния касационен съд за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да разгледа делото.

Преди дни нападателите нахлуха в Роженския манастир, вързаха свещеник и копаха в стената, за да търсят съкровище.

По-рано днес говорителят на Окръжната прокуратура в Благоевград Весела Стоилова обясни пред NOVA телевизия , че не става дума за иманярска група, а най-вероятно адвокатът е организирал останалите трима младежи само за грабежа в манастира.

Двама от задържаните са непълнолетни, на 16 и на 17 години, а третият живеел в Кипър, като това е първата им криминална проява.

Стоилова обясни, че четиримата са търсили съкровище, свързано с една от легендите в Роженския манастир. В нея се твърди, че имало скрито съкровище и то било част от откупа, който четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев били взели, за да освободят отвлечената от тях американска протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 г.

Акцията по отвличането и получаването на откупа продължила цели 6 месеца, като в началото на 1902 г. бил платен откуп от 14 000 златни турски лири и тя била освободена. Парите били използвани за закупуване на пушки, използвани в Илинденско-Преображенското въстание.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов