Избрани Новини

Благоевградски писателки гостуват в Пловдив

Това са Евгения Йорданова и Росица Зиновиева

Две благоевградски авторки - писателката Евгения Йорданова и поетесата Росица Зиновиева, ще гостуват в Пловдив. Всъщност Пловдив е родният град на Росица, нейната голяма и непрестанна любов. Представянето на книгите им ще бъде в НЧ "Алеко Константинов" днес от 18 часа. Почитателите на лириката ще се срещнат с поетичната книга на Росица "Магнолия", а на кратката проза - със сборника с разкази на Евгения "Аз съм тук".

Росица Зиновиева в момента живее в Благоевград, където бе дълги години учител по български език и литература в НХГ "Св.Св. Кирил и Методий". Тя е родена през 1956 г. в Пловдив. Гимназия и университет завършва в родния си град. Член е на Съюза на българските писатели от 1995 г. Автор е на няколко стихосбирки и множество публикации в страната и чужбина. Носителка е на награда за поезия на името на Яворов за 2003 г. Антологичната й книга "Тъмните гарови гълъби" спечели конкурса на Националния център на книгата към Министерството на културата за 2004 г. Избрана е за учител на годината, номинрана е за "Жена на годината".
Известната и обичана благоевградска писателка Евгения Йорданова e родена на 9 април 1953 г. и има необичайната и трудна съдба на осиновеното дете. Родена е в Сливенския затвор, но е отгледана в стар македонски род в Благоевград. Завършила е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Била е преподавателка по литература до 1985 г., методист в отдел "Просвета" до 1989г., десет години бе директор на Дом за деца, лишени от родителски грижи. Омъжена е за мореплавател. През целия си живот помага на хора, изпаднали в беда. Обича книгите, природата и хората, които имат чуство за човешко достойнство и които са чужди на злобата и завистта. Автор е на книгите "Спомени за моя род", "И да направиш добро" /автобиографичен роман/, "Децата на сенките", "Законите на любовта","Разговор за двама", "Най-щастливият ден". Книгите й са преведени на фински, македонски, гръцки и др. езици.  Отличена е със званието "Жена на Благоевград" за 2008 г. и с още много други награди. Продължава да се занимава с активна обществена и благотворителна дейност.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)