Избрани Новини

Краеведът Кирил Костурков отпразнува 80-годишен юбилей в Благоевград

Представи новата си книга "Под знака на осмицата"

Вчера в централната библиотека на НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград краеведът Кирил Костурков от симитлийското село Полето представи новата си автобиографична книга "Живот под знака на осмицата". С нея той си направи своеобразен подарък за 80-годишният си юбилей.
Кирил Костурков е бивш учител, историк и краевед. Дълги години е ръководил кръжоци по фотография, нумизматика и филателия. 33 години е председател на местното читалище. Автор е на книгата "Село Полето от древността до наши дни" и на още две книги.
Нека припомним, че на 9 май, Денят на Европа и Денят на победата, в село Полето откриха плоча с надпис от 3-ти век. Надписът е разчетен от Никола Шаранков, а запазването на надписа е дело на Кирил Костурков - даскалът на село Полето. Историческият надпис датира от 3-ти век, когато землището на село Полето е било част от Римската империя. Текстът на плочата е на старогръцки и се намира в гробищния парк на село Полето. Първите думи на надписа са „На добър час“.
Кирил Костурков е положил много усилия за съхранението и разчитането на надписа, който ще остане за вечни времена в селото като голяма историческа забележителност.
Книгата на Кирил Костурков бе представена от председателя на Тварчески клуб "Огнище" и Творческо обединение "ХХI век" Красимира Кацарска. Тя връчи на юбиляра поздравителен адрес от читалището и грамота за направените от него дарения на книги.

На творческата среща присъства и заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Симитли Евгения Йорданова, която сърдечно поздрави Костурков за неуморната му дейност и всичко, направено от него за село Полето и Община Симитли, като му връчи поздравителен адрес и почетния знак на Общината, придружени от бутилка хубаво вино.

На срещата, която премина в задушевна и непринудена обстановка, имаше искрени и топли поздравления от присъстващите, които с обич и уважение говориха за добрия човек, неуморния обществен деятел и пазител на историята и традиците Кирил Костурков. Певците Павлина Теова и Венци Цветков го поздравиха с песни, а после настана време за автографи.

На добър час, учителю! Честит ти празник!

Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден