Избрани Новини

Над 5000 гости посрещна Белица за своя празник

Имаше богата фолклорна, танцова и музикална програма, щандове на местни производители

Любовта и вярата в общочовешките ценности доведоха на празника на Община Белица над 5000 приятели и гости на общината и приятели на кмета Радослав Ревански

Слънчева и зелена Белица посрещна своите гости пременена и натъкмена във второто издание на празника на Община Белица „С любов и вяра в общите ценности”.
След годините на застой, днес Белица коренно променя облика си, споделят посетителите на празника. Обновената сграда на читалището, асфалтираните улици, обновените тротоари покрити изцяло с нови плочки, цветните алеи и места за отдих, разположените атрактивни пейки в централната градска част  впечатляваха жителите и гостите на града, които надхвърлиха 5 хиляди. А  кметът на общината приемаше с усмивка поздравите на своите гости и скромно кимаше с глава в знак на благодарност.
В двудневните празнични дни участие взеха 38 творчески колективи от Пиринския край, Пазарджишка област и от Република Македония - градовете Щип, Куманово и Пробищип, и прекрасните изпълнителки на забавната и фолклорна песен Рашка и Миланка Мадолеви от Белица.
На 1 септември от 12.00 ч. до 23.00 ч. богата фолклорна, танцова и музикална програма, щандове на местните производители, изпълнени с земеделска, продукция, продукция от билки и гъби, пчелен и горски мед, сладка от горски плодове, сувенири и етнокътове „Произведено в Белица“ създаваха настроение и напомняха, че продуктите са произведени в екологична среда. До тях се наредиха и богатите щандове на Кралство Мароко, които представиха културно-историческото си наследство, бита и традициите на страната си.
Двудневните футболни турнири протекоха организирано и спокойно. Осем футболни отбора се състезаваха за Купата на кмета, а победителите „Хлапетата“ - Благоевград за втори път в този празник победиха и спечелиха Купата на кмета. На второ място се класираха „Орлетата“ - Благоевград, а третото място заеха „Неврокоп“ - Гоце Делчев.

За първи път на градския стадион се разиграха и народни пехливански борби, които напълниха секторите. Победител в малка орта стана Явор Янакиев от Стара Загора, в голяма орта Иван Деливерски от Пловдив и голямата награда спечели Димитър Кунчев от Асеновград , който стана баш пехливан в борбите.
Кулминацията на празника бе откриването на реновираната сграда на местното читалище „Георги Тодоров 1885“, едно дългоочаквано събитие за жителите на общината и гостите на града. Кметът на Община Белица Радослав Ревански и неговите гости н.пр. посланикът на Кралство Мароко госпожа Закия Ел Мидауи, народните представители от БСП - Благоевград Николай Бошкилов и Богдан Боцев, народният представител от ДПС - Благоевград Елхан Кълков, кметовете на община Сатовча Арбен Мименов и Минка Капитанова на Гърмен, областният  председател на БСП - Благоевгра Валери Сарандев и областният председател на ДПС Ведат Хюсеин, Ахмед Ахмед - председател на ОбС - Белица и председателят на читалището Гергана Кокарешкова по тържествен начин откриха ремонтираната сграда на читалището.
Във вечерната програма на празника кметът на община Белица поздрави многобройната публика с добре дошли и пред всички присъстващи отчете своята работа от първото издание на празника до второто, както бе обещал през миналата година.
Поздравителни адреси до кмета на община Белица, жителите и гостите на празника бяха получени от президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.
Местното население и гостите на празника бяха поздравени 
от н.пр. посланика на Кралство Мароко Закия Ел Мидауи, народния  представител от БСП - Благоевград Богдан Боцев и народния представител от ДПС-Благоевград Елхан Кълков.
Водещата на събитието цитира пред всички получените поздравителни адреси до кмета на общината от Националното сдружение на общините в България, председателя на националния съвет на ДПС Мустафа Карадаь, Корнелия Нинова – председател на Националния съвет на БСП и ПГ на „БСП за България“, Калин Каменов - кмет на община Враца, Арбен Мименов – кмет на община Сатовча, Георги Икономов – кмет на община Банско , проф. инж.Георги Михов – ректор на Техническия университет – София
Богат концерт от песни и танци с участието на известния изпълнител на македонската народна песен Янко Неделчев от Белица и неговите приятели, Соня Немска, Крисия, Яница, Даниела и камерен танцов състав „Накит“, JJ Джей Джей и Фики Стораро взривиха публиката до късно вечерта. Блестящи фойерверкии от различни цветове озариха небето над Белица, а на хората и особено на младежите никак не им се искаше празникът да свърши.
През цялото време жителите и гостите на Белица споделяха, че никога не са виждали събрани на едно място толкова много хора в Белица. Факт е, че предварително обособените от организаторите паркинг места не успяха да поемат потока от превозни средства и Белица се превърна в пъстър пъзел от колони паркирани коли на хора, дошли да се потопят в празника на общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов