Избрани Новини

Започва традиционното почистване на Пирин

За почистването са се записали близо 100 човека от цялата страна

Традиционното почистване във високопланински защитени територии, организирано от Екологично сдружение "За Земята", започва днес в Национален парк Пирин. Организаторите и доброволците се събират на хижа "Яне Сандански" над град Сандански, където стартира акцията. След това се насочват към хижа "Синаница", заслон "Спано поле" и финишират на хижа "Вихрен" над Банско на 2 септември. За почистването са се записали близо 100 човека от цялата страна, както дългогодишни участници, така и много, които ще се включат за първи път. Доброволците са на възраст между 15 и 55 години.
“Радваме се, че интересът към инициативата не стихва през годините и че има все повече хора, които активно участват с доброволния си труд в опазването на природата в националните паркове на България”, споделят от "За Земята".
Тази година кампанията отбелязва 20-тата си годишнина. Юбилеят ще бъде отпразнуван по време на чистенето с всички участници и съмишленици. Това е една от най-старите природозащитни масови инициативи в България, която е привлякла, вдъхновила и мотивирала хиляди доброволци.
“Почистванията създадоха активна и сплотена общност. Mного от хората остават свързани помежду си, включват се в кампанията всяка година и са част от гражданското движение за опазване на българската природа. Щастливи сме, че "За Земята" е в техните сърца”, казват организаторите.
Точно както при първото почистване през 1999-та, и сега акцията се случва в Национален парк Пирин. С това от "За Земята" целят отново да насочат общественото внимание към съхраняването на парка, който е обявен за световно природно наследство, включен в програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.
За кампанията:
Кампанията „Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. Оттогава са събрани и премахнати от националните паркове в България над 100 тона отпадъци. Дългосрочната цел е не само да почистим замърсените терени и да отстраним нелегалните сметища, но и да възпитаме отговорно отношение към отпадъците и природата. Приканваме всеки гост на планината да прибира създадения от него боклук обратно в раницата си, да не използва пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори. Нека стремежът ни е към създаване на по-малко отпадъци, като планираме разумно какво носим със себе си и как ще го използваме.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов