Започна ремонтът на известния заслон "Кончето" в Пирин

Досега са събрани 21 хиляди лева

Започна ремонтът на известния заслон "Кончето" в Пирин, който ще бъде направен изцяло с доброволен труд, съобщи БНТ. Досега са събрани 21 хиляди лева, необходими са още 4 хиляди, но продължават да идват постъпления. Осигурена е и летателна техника за пренасяне на тежките товари от и към заслона. От днес туристи от Разлог също ще помагат за пренасянето на строителните материали.
Местността "Кончето" е седловина между два върха в Пирин, на 2700 метра надморска височина. На единствения ѝ по-широк участък, с две огромни пропасти от двете страни, през 1955 г. е изграден заслонът "Кончето" и оттогава не е ремонтиран основно. Частични промени е имало преди 9 г., но те не са достатъчни.
Орлин Чачановски - председател на Асоциацията на планинските водачи: От 2 години активно настояваме за ремонт на заслона, който вече не отговаря на съвременните изисквания за безопасност. Сега вече сме на финала и ремонтът на заслона започна.
По време на подетата от планинските водачи благотворителна кампания се оказва, че заслонът няма никакви документи и е незаконен.
Чачановски: Най-сложно се оказа узаконяването на заслона. Мислех, че най-трудно ще бъде събирането на средства, но прочутата българска административна машина е такава, че това ни отне много повече време и ресурси.
Намеренията са новият заслон "Кончето" да бъде готов най-късно до средата на септември. Все пак организаторите признават, че са си оставили известен резерв от време заради лошите планински условия на височина 2700 метра.
"Кончето" е разположено на стратегическо място. Ако човек попадне на лошо време, той няма къде другаде да се скрие в рамките на 4 часа път. Досега заслонът е спасил живота на стотици хора.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия